Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2010,
19.18

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 19.18

8 let, 1 mesec

Volilni izidi v Egiptu potrdili prepričljivo zmago vladajoče stranke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Egiptovski vladajoči Narodni demokratski stranki (NDP) so pripadli praktično vsi poslanski sedeži, ki so bili razdeljeni že v nedeljskem prvem krogu parlamentarnih volitev.

To so pokazali danes objavljeni uradni izidi volitev, ki pa jih je največje opozicijsko gibanje v Egiptu, prepovedana Muslimanska bratovščina, že zavrnilo.

V prvem krogu je bilo razdeljenih 43 odstotkov od 508 poslanskih sedežev, o katerih na tokratnih volitvah odloča več kot 40 milijonov volilnih upravičencev. Egiptovski parlament bo imel sicer 518 poslancev, a deset jih bo imenoval predsednik države Hosni Mubarak. Od tega je 64 sedežev rezerviranih za ženske.

NDP si je zaenkrat zagotovila 209 mandatov, opozicijske stranke pet, neodvisni kandidati pa sedem. Med slednjimi ni nobenega kandidata Muslimanske bratovščine, ki sicer nastopajo kot neodvisni, saj je bratovščina prepovedana. Od kandidatov bratovščine se jih je v drugi krog, ki bo to nedeljo, prebilo 27.

Bratovščina ostala brez poslanskih sedežev

Na volitvah leta 2005 je bratovščina dosegla velik uspeh in zasedla približno petino poslanskih sedežev, kar je šokiralo NDP in predsednika Mubaraka, tokrat pa se zdi, da utegne izgubiti vse poslanske sedeže. Volilne rezultate sicer bratovščina zavrača, saj naj bi celotne volitve zaznamovali represija nad opozicijo, kupovanje glasov in številne druge kršitve.

Volilno nedeljo so zaznamovali prevara, terorizem in nasilje Stranka je sicer sporočila, da ne bo sodelovala v drugem krogu volitev to nedeljo. "(Volilno) nedeljo so zaznamovale prevara, terorizem in nasilje, ki so jih izvajali policija in nasilneži," so v sporočilu za javnost zapisali v Muslimanski bratovščini. Ob tem so poudarili, da se bratovščina zavrača vsakršno reakcijo na tako nasilje.

Je Mubarakova vlada prelomila obljubo? Po besedah vodje bratovščine Mohameda Badieja je Mubarakova vlada prelomila obljubo, da bo zagotovila poštene volitve, a njegovo gibanje se, kot je zatrdil, ne bo zateklo k nasilju. "Ne bomo dovolili, da bi nas kdorkoli zavedel v kršitev zakona," je poudaril na današnji novinarski konferenci. Kot je še ocenil, dejanja vladajočega režima jasno odražajo njegovo šibkost in zmedo, a "karkoli je zgrajeno na laži, je lažno".

Stranka Wafd se je odločila, da se umakne iz volitev zaradi "prevar in nasilja"

Kljub bojkotu nedeljskega drugega kroga volitev pa nameravajo v Muslimanski bratovščini sprejeti vse zakonite ukrepe, da bi dosegli razveljavitev tega "lažnega parlamenta", so še zatrdili v sporočilu za javnost.

Poleg Muslimanske bratovščine je tudi sekularna stranka Wafd napovedala, da bo v luči obsežne volilne prevare bojkotirala drugi krog volitev. Kot je dejal tiskovni predstavnik stranke Moataz Salah Eddin, se je stranka odločila, da se umakne iz volitev zaradi "prevar in nasilja" v prvem krogu volitev.

Dva člana stranke Wafd, ki sta se uspela v prvem krogu volitev uvrstiti v parlament, bosta delovala kot neodvisna poslanca, je še dejal Eddin.

Volilna udeležba zelo nizka

Egiptovska volilna komisija je priznala, da je v nedeljo prišlo do posameznih primerov prevar in nasilja, a zanikala, da bi ti primeri vplivali na veljavnost celotnih volitev. Zaradi kršitev je izločila 1,4 odstotka od skoraj 90.000 volilnih skrinjic. Volilna udeležba je bila v nedeljo po navedbah komisije 35-odstotna, a večina opazovalcev in skupin za človekove pravice trdi, da je bila dejansko vsaj za 15 odstotnih točk nižja.

Ne spreglejte