Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 5. 2024,
10.11

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Natisni članek

obstreljevanje napad energetska infrastruktura vojna Ukrajina Rusija

Sreda, 8. 5. 2024, 10.11

1 teden, 4 dni

V EU sprejet dogovor o uporabi prihodkov od upravljanja zamrznjenega ruskega premoženja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52
Josep Borell | Predlog je članicam posredoval visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrel. | Foto Guliverimage

Predlog je članicam posredoval visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrel.

Foto: Guliverimage

Države članice Evropske unije so sprejele načelen dogovor o uporabi dela prihodkov od upravljanja zamrznjenega ruskega premoženja za podporo Ukrajini, je na družbenem omrežju X sporočilo belgijsko predsedstvo Sveta EU. Sredstva bodo namenjena okrevanju in vojaški obrambi Ukrajine, so dodali.

Podrobnosti dogovora, o katerem so se države članice pogajale približno mesec in pol, niso navedli.

Evropska komisija in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell sta sicer marca predlagala, da bi 90 odstotkov prihodkov od upravljanja ruskega premoženja, zamrznjenega v okviru zahodnih sankcij, namenili za sofinanciranje dobav orožja Ukrajini v okviru evropskega mirovnega instrumenta (EPF). Šlo naj bi za okoli tri milijarde evrov na leto. Deset odstotkov bi medtem v okviru proračuna EU namenili za podporo ukrajinski obrambni industriji in povojni obnovi države.

Po neuradnih informacijah so članice v t. i. političnem dogovoru ohranile razmerje iz predloga, a še niso dorekle vseh podrobnosti. Dogovor naj bi stalni predstavniki potrdili na enem od prihodnjih zasedanj, nakar ga bodo morale članice še uradno potrditi.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozdravila danes doseženi dogovor stalnih predstavnikov članic pri uniji. "Tega denarja ne bi mogli porabiti bolje, kot da z njim zagotovimo, da bosta Ukrajina in celotna Evropa varnejše mesto za življenje," je zapisala na omrežju X.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 so Evropska unija, članice skupine G7 in Avstralija v okviru sankcij proti Moskvi zamrznile okoli 260 milijard evrov premoženja ruske centralne banke, od tega približno 210 milijard v EU. Klirinško-depotne družbe to premoženje upravljajo, pri čemer ustvarjajo prihodke. Z zakonodajo, uveljavljeno sredi februarja, morajo tiste, ki imajo na računih več kot milijon evrov ruskega premoženja, prihodke ločeno upravljati in beležiti.

Zakonodaja, o predlogu katere se članice še pogajajo, pa bo medtem omogočila uporabo teh prihodkov za podporo Kijevu. Sprva se je sicer v razpravah o uporabi zamrznjenega ruskega premoženja omenjalo predvsem, da bi ga namenili za povojno obnovo Ukrajine. Konec februarja pa se je predsednica komisije zavzela za to, da bi prihodke od upravljanja tega premoženja uporabili za skupne nakupe vojaške opreme za Kijev.

Kijev zaskrbljen, da Rusija pripravlja novo ofenzivo

Ruske sile so medtem znova zasedle dve ukrajinski vasi v regijah Harkov in Doneck, ki so ju prvič okupirale pred dvema letoma, so danes sporočili v Kremlju. Kijev je ob tem zaskrbljen, da Rusija na severovzhodu Ukrajine pripravlja novo ofenzivo. 

Vas Kislivka je približno 20 kilometrov oddaljena od ukrajinske utrdbe v mestu Kupjansk, medtem ko se vas Novokalinove nahaja približno 10 kilometrov severno od Avdijevke, ki jo je Moskva zavzela februarja. Moskva je v zadnjih mesecih na fronti že dosegla več uspehov, saj ima po številu vojakov na bojišču in njihovi oborožitvi prednost, medtem ko Kijev še vedno čaka na ključne pošiljke zahodne pomoči.

Ukrajino zato skrbi, da Rusija na severovzhodu države pripravlja novo ofenzivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ruskih nočnih napadih poškodovanih več ukrajinskih termoelektrarn

Potem ko so iz Kijeva dopoldne poročali o nočnih zračnih napadih na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, je rusko obrambno ministrstvo pozneje potrdilo, da so začeli izvajati povračilne napade na tamkajšnje energetske in vojaške objekte.

"Oborožene sile Ruske federacije so davi izvedle skupinski napad na energetske objekte in podjetja ukrajinskega vojaško-industrijskega kompleksa v odgovor na poskus režima v Kijevu, da poškoduje ruske energetske objekte," so po poročanju AFP sporočili iz ruskega obrambnega ministrstva.

Ruski napad je poškodoval vsaj tri ljudi, od tega dva v bližini Kijeva in enega v osrednji regiji Kirovograd, so po poročanju AFP sporočile lokalne oblasti.

"Sovražne sile so uporabile 76 sredstev za napad iz zračnega prostora – 55 raket in 21 brezpilotnih letal," so na Telegramu sporočile ukrajinske letalske sile in dodale, da so njihovi sistemi zračne obrambe sestrelili 39 raket in 20 brezpilotnih letal.

Medtem ko si ukrajinska vojska več kot dve leti po začetku vojne prizadeva zadržati frontno črto, Moskva povečuje intenzivnost napadov na ukrajinske energetske objekte, kar povzroča izpade elektrike in racionalizacijo njene porabe po vsej državi. | Foto: Guliverimage Medtem ko si ukrajinska vojska več kot dve leti po začetku vojne prizadeva zadržati frontno črto, Moskva povečuje intenzivnost napadov na ukrajinske energetske objekte, kar povzroča izpade elektrike in racionalizacijo njene porabe po vsej državi. Foto: Guliverimage

Po navedbah ukrajinskega ministrstva za energetiko so bili ruski napadi usmerjeni na objekte energetske infrastrukture v najmanj šestih regijah.

O škodi na energetski infrastrukturi je pozneje poročal še ukrajinski distributer električne energije Ukrenergo. Po njihovih navedbah so napadi poleg termoelektrarn huje prizadeli tudi hidroelektrarne. Zato pričakujejo prekinitve oskrbe z električno energijo za gospodinjske in industrijske porabnike po vsej Ukrajini. Pri reševanju izjemno zahtevnega položaja si pomagajo z nujno oskrbo iz evropskih držav, še poroča AFP.

Ukrajinski parlament podprl vključevanje zapornikov v vojsko

Ukrajinski parlament je danes sprejel predlog zakona, v skladu s katerim se bodo nekateri zaporniki lahko pridružili ukrajinski vojski, ki se v vojni proti Rusiji že dolgo sooča s pomanjkanjem pripadnikov, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Parlament je glasoval 'za'," je na Facebooku zapisala Olena Šuliak, poslanka in vodja stranke Sluga naroda, katere član je tudi predsednik Volodimir Zelenski. Pojasnila je, da predlog zakona predvideva, da se določeni zaporniki, ki so izrazili željo po branjenju Ukrajine, pridružijo ukrajinskim silam.

Zasloni
Novice Redek posnetek skrivnega bunkerja v Ukrajini, ki je nočna mora za Rusijo #video
Vladimir Putin, zaprisega
Novice Putin po rdeči preprogi do novega šestletnega mandata. Kdo je bil na zaprisegi? #video #foto
Volodimir Zelenski
Novice V Kijevu zaradi načrtovanja umora Zelenskega pridržali dva uradnika
Ne spreglejte