Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 6. 2018,
16.18

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Natisni članek

ugrabitev nevesta protest

Sreda, 6. 6. 2018, 16.18

5 let, 12 mesecev

V Kirgizistanu protest po umoru ugrabljene neveste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Kirgizistan | Foto Reuters

Foto: Reuters

Več tisoč ljudi je danes v Kirgizistanu protestiralo proti ugrabitvam nevest, kar je še vedno pogosta praksa v tej državi. Protestniki so se zbrali po incidentu, ko je ugrabitelj umoril 20-letnico na policijski postaji. Ženska je namreč na postaji želela predati dokaze o ugrabitelju, ko jo je ta zabodel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Študentka medicine je nato podlegla poškodbam, 30-letni moški pa se je nato z nožem poškodoval in so ga morali prepeljati v bolnišnico. Do incidenta je prišlo, ker so oba pustili skupaj nenadzorovana. Načelnika policije v severni regiji Čuj, kjer se je zgodil umor, so odpustili, več policistov pa se bo moralo zagovarjati zaradi malomarnosti.

Dušan Mes
Novice Bili so direktorji na železnicah, doma pa imeli konkurenčna podjetja

Umor v maju so med drugim kritizirali pri Združenih narodih, nevladne organizacije in predsednik Kirgizistana Soronbaj Jenbenkov. Po podatkih ZN je kar 13,8 odstotka žensk v tej nekdanji sovjetski republiki, ki so mlajše od 24 let, prisiljene v poroko s svojimi ugrabitelji.

Protestniki, med njimi številni šolarji, so se danes zbrali na glavnem trgu v prestolnici Biškek. V rokah so držali bele balone in posterje z napisi "Smo proti ugrabitvam nevest" in "Dajte deklicam priložnost, da so srečne".

Dejan Židan, SD.
Novice Brodolom socialdemokracije. Lahko Dejan Židan obrne svojo ladjo?

Čas za spremembe

Ministrica za izobraževanje Gulmira Kudajberdijeva, ki se je danes udeležila protestov, je za AFP dejala, da je čas, da se "radikalno spremenijo stališča" glede "sramotnega fenomena" ugrabitve nevest. Na demonstraciji je pozvala k prenehanju te prakse.

Prijave o ugrabitvah nevest so v zadnjem času zaradi nove zakonodaje narasle, a še vedno številni starši ne želijo prijaviti policiji, da so njihove hčerke ugrabili.

Ne spreglejte