Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2020,
8.58

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

4

Natisni članek

twitter umor Japonska

Četrtek, 1. 10. 2020, 8.58

3 leta, 7 mesecev

Umori, ki so šokirali državo: serijski morilec žrtve našel kar prek Twitterja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

4

Devetindvajsetletni Takahiro Širaiši je na sodišču priznal umore osmih deklet, starih od 15 do 26 let, in 20-letnega fanta, potem ko je leta 2017 z njimi stopil v stik prek družbenega omrežja Twitter. Če ga japonsko sodišče spozna za krivega, mu grozi smrtna kazen z obešanjem. Okrutnost njegovih dejanj je sicer sprožila javno razpravo o tem, ali bi morala na spletnih družbenih omrežjih veljati strožja pravila pri razpravah o samomoru.

Novice Mladi ljubimki ubili in razkosali moškega

"Twitter morilec," kot so ga poimenovali na Japonskem, je na sredini sodni obravnavi priznal vse točke obtožnice, ki ga bremeni umora osmih deklet, tri izmed njih so bile srednješolke, najmlajša žrtev je bila stara zgolj 15 let, in 20-letnega fanta, ki se je s Širaišijem soočil o tem, kje je njegovo dekle, poroča BBC. 

Žrtvam govoril, da se bo ubil z njimi

Takahiro Širaiši je bil aretiran leta 2017, potem ko je policija v okviru iskalne akcije izginulega dekleta, ki se je pozneje izkazalo za njegovo žrtev, v njegovem stanovanju v mestu Zama v predmestju prestolnice Tokio našla dele razkosanih trupel.

Tožilstvo 29-letniku očita, da je marca 2017 ustvaril profil na družbenem omrežju Twitter zato, da bi stopil v stik z "ženskami, ki razmišljajo o samomoru, saj je menil, da so lahke tarče". Morilec naj bi svoje žrtve zvabil z besedami, da jim lahko pomaga umreti, v nekaterih primerih pa naj bi jim celo povedal, da se bo ubil skupaj z njimi.

Na svojem profilu na Twitterju naj bi imel med drugim zapisano tudi, da "želi pomagati ljudem, ki so resnično v stiski", zraven pa še poziv, naj ga kontaktirajo prek zasebnih sporočil. Širaišijevi odvetniki sicer trdijo, da so se njegove žrtve strinjale z usmrtitvijo in privolile v umor, zato bi morali obtožbo zoper njega spremeniti v "umor s privolitvijo", za kar je zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do sedmih let.

A po poročanju medijev se Širaiši ne strinja s svojimi odvetniki. Za enega izmed lokanih časnikov naj bi dejal, da je ubijal brez soglasja žrtev. "Žrtve so imele na zadnji strani glave modrice. To pomeni, da ni bilo privolitve in sem jih udaril zato, da se mi ne bi upirale," naj bi dejal po poročanju medijev.

slovenska policija
Novice Po ugotovitvah policistov je šlo pri smrti 43-letnika na Goriškem za umor

Umori sprožili spremembe pravil na Twitterju

Okrutnost njegovih dejanj je sprožilo ogorčenje in precejšnje zanimanje japonske javnosti. Včerajšnjo prvo sodno obravnavo je na 13 različnih lokacijah spremljalo več kot 600 ljudi. Umori so sprožili tudi javno razpravo o tem, ali je sploh primerno, da se na spletnih straneh razpravlja o samomoru. Japonska vlada je takrat celo napovedala spremembe pri regulaciji spleta. 

Umori so povzročili tudi spremembo Twitterjevega pravilnika. Ta jih je prilagodil tako, da uporabniki ne smejo "spodbujati ali promovirati samomora ali samopoškodovanja".  Izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey je med drugim dejal, da je japonski primer izredno žalosten.

Japonska se sicer že dolgo bori z eno najvišjih stopenj samomorilnosti med državami razvitega sveta, čeprav so številke od uvedbe preventivnih ukrepov pred več kot desetletjem upadle. Če bo 29-letnik spoznan za krivega, mu grozi smrtna kazen z obešanjem, še navaja BBC.

Aleksej Navalni Alexei Navalny Rusija
Novice Dvomov ni več: zdaj je jasno, s čim so hoteli umoriti Putinovega nasprotnika
Ne spreglejte