Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2017,
7.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Donald Trump ZDA

Sreda, 1. 2. 2017, 7.17

6 let, 7 mesecev

Trump za vrhovnega sodnika predlagal konservativca Neila Gorsucha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Donald Trump, Neil Gorsuch | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump se še naprej posveča imenovanjem. Včeraj je za vrhovnega sodnika predlagal sodnika z zveznega prizivnega sodišča v Koloradu Niela Gorsucha. Ob tem je na Twitterju izrazil upanje, da ljudem izbira ustreza.

Zvezni prizivni sodnik 10. okrožja v Denverju Gorsuch bo v primeru senatne potrditve zasedel položaj pokojnega sodnika Antonina Scalie. Predsednik Obama je lani na položaj predlagal sodnika Merricka Garlanda, vendar republikanska večina v senatu njegove kandidature sploh ni dala na dnevni red, kar se v zgodovini ZDA do takrat še ni zgodilo.

Republikanci namreč niso hoteli, da bi položaj konservativne legende zasedel liberalni sodnik. Na sodišču je trenutno le osem sodnikov in sodnic, ideološko pa so razdeljeni na polovico. Gorsuch bo tehtnico verjetno prevesil na desno.

"Sodnik Gorsuch je izjemno inteligenten, ima pravno izobrazbo, ki ji ni para, in je zavezan interpretiranju ustave glede na njeno besedilo. Takoj, ko ga bo senat potrdil, bo postal izjemen vrhovni sodnik," je ob nominaciji dejal Trump. Na Twitterju je izrazil upanje, da je ljudem izbira všeč, saj gre za dobrega in briljantnega moža, ki ga vsi spoštujejo.

49-letni Gorsuch je bil ob imenovanju počaščen, nominacijo pa sprejel s ponižnostjo. "Veselim se srečanj s senatorji, ko bomo v prihodnjih tednih začeli proces potrditve."

Gorsuch je sin Anne Gorsuch, ki je bila upraviteljica Agencije za zaščito okolja (EPA) v vladi Ronalda Reagana. Šolal se je v New Yorku na univerzi Columbia, pravo je končal na Harvardu, iz filozofije pa doktoriral na univerzi Oxford.

Na vrhovnem sodišču si je izkušnje nabiral pri sodniku Byronu Whitu in Anthonyju Kennedyju. Delal je tudi na pravosodnemu ministrstvu ZDA, leta 2006 pa ga je George Bush mlajši imenoval za prizivnega sodnika v Denverju. Senat ga je takrat potrdil brez glasovanja.

Demokrati dvomijo o njegovi nepristranskosti

Medtem ko je za republikance izbira izjemna odločitev, demokrati dvomijo, da je "sodnik Gorsuch znotraj okvirov pravne stroke".

Kot je opozoril vodja demokratske manjšine v senatu, Newyorčan Chuck Schumer, se je Gorsuch do zdaj vedno postavil na stran korporacij proti delovnim ljudem, izkazoval sovraštvo do ženskih pravic in imel ideološki pristop do sodne prakse. Zaradi tega dvomi, da bo lahko trden in neodvisen vrhovni sodnik.

S tem je napovedal težave pri potrditvi, filibustra pa ni napovedal.

Dežujejo prve tožbe zoper predsednika

V ZDA sicer še naprej razburjajo Trupove poteze glede migracijske politike. Zvezne države Washington, Massachusetts, Virginija in New York so zaradi ukaza o začasni prepovedi v ZDA državljanom iz sedmih držav ter beguncem kot prve vložile tožbo proti Trumpovi vladi.

Kalifornijsko mesto San Francisco pa je sprožilo tožbo proti ukazu, da se odvzame zvezna sredstva vsem mestom, ki ščitijo nezakonite priseljence pred zveznim pregonom oz. t. i. mestom zatočiščem.

Pripravljajo se še tožbe zaradi ukrepov glede zaščite okolja, zdravstva in številnih drugih vprašanj.

"To je predsednik, ki ne spoštuje vladavine prava," je dejal newyorški pravosodni minister Eric Schneiderman.

Takšne poteze demokratskih pravosodnih ministrov niso nič novega, saj so podobno s predsednikom Barackom Obamo počeli republikanski pravosodni ministri.

Ne spreglejte