Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 5. 2009,
13.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 5. 2009, 13.22

8 let

Šrilanška vojska se pripravlja na zadnji udarec tamilskim tigrom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Šrilanška vojska je izrazila pripravljenost, da upornim tamilskim tigrom zada še zadnji udarec.

Dva bataljona sta se namreč združila tik pred majhnim pasom ozemlja na severovzhodu otoka, ki je še po njihovim nadzorom in kjer naj bi bilo po ocenah ZN ujetih okoli 50.000 civilistov. "Tigri nimajo več nobenega izhoda po kopnem." "Tigri nimajo več nobenega izhoda po kopnem. Naše enote so v takem položaju, da lahko v vsakem trenutku vstopijo v enklavo," je dejal tiskovni predstavnik šrilanških oboroženih sil, Udaya Nanayakkara, "Če ne bi bili tam v pasti civilisti, bi že zdavnaj vstopili," je dodal.

Upira se še nekaj sto tamilskih tigrov

Nanayakkara ni želel napovedati, kdaj bo vojska napadla preostalih nekaj sto tamilskih upornikov, saj mora po njegovih besedah "pri tem upoštevati varnost civilistov". Medtem ko ZN ocenjujejo, da se ne ozkem pasu na severovzhodni obali otoka nahaja 50.000 civilistov, vlada v Kolombu meni, da je teh le med 15.000 in 20.000, obenem pa tamilske tigre obtožuje, da jih uporabljajo kot živi ščit.

Nanayakkara je sicer zavrnil nekatera poročila, da naj bi vojska v noči na petek že obstreljevala omenjeni pas ozemlja, pri čemer naj bi uporabila okoli 100 izstrelkov.

Trditve o številu žrtev še niso zanesljive Nanayakkara je zatrdil tudi, da je šrilanška mornarica v vodah ob omenjeni enklavi na severovzhodu države streljala na tri čolne upornikov, ki naj bi skušali napasti njihove vojaške ladje, in pri tem ubila 23 tamilskih upornikov. Predstavniki upornikov medtem zatrjujejo, da so potopili dve vojaški ladji in na kopnem ubili 350 šrilanških vojakov, vendar nobena od teh trditev ni preveč zanesljiva.

Že v četrtek sta šrilanški predsednik Mahinda Rajapakse in minister za obrambo, njegov brat Gotabhaya, jasno namignila, da namerava vlada končati 37 let trajajoč upor tamilskih tigrov in pri tem zavrača pozive zahodnih držav po humanitarni prekinitvi ognja.

Upor tamilskih tigrov tudi na spletu Tamilski tigri so svoj upor premaknili v spletne vode. Hekerji so tako vdrli v spletno stran šrilanške vojske in jo nadomestili s slikami domnevnih civilnih žrtev ofenzive šrilanške vojske.

Ne spreglejte