Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 6. 2011,
17.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hrvaška Ivo Josipović Jadranka Kosor

Četrtek, 16. 6. 2011, 17.32

8 let

Spor med Josipovićem in Kosorjevo glede proslave 20. obletnice neodvisnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaški predsednik Ivo Josipović in premierka Jadranka Kosor se ne moreta dogovoriti o programu slovesnosti ob 20. obletnici samostojnosti države, ki ga Hrvaška obeležuje 25. junija.

Josipović bi povabil predsednike iz vseh sosednjih držav Hrvaške, v HDZ pa nasprotujejo obisku srbskega predsednika Borisa Tadića. Želijo predstaviti "evropsko Hrvaško" Josipović je namreč izrazil željo, da bi hrvaška vlada kot glavna organizatorka proslave ob obletnici državnosti pripravila proslavo, ki bo v vrhunskem umetniškem programu predstavila "evropsko Hrvaško", na proslavo pa naj bi povabili predsednike sosednjih držav. V uradu hrvaškega predsednika načrtujejo, da bodo poslali povabila predsednikom Italije, Slovenije, Madžarske, Srbije, BiH in Črne gore in pričakujejo, da bodo kmalu dosegli kompromis z vlado. "Tadić je dobrodošel ob drugih priložnostih" Josipovićevo idejo podpirata opozicijski SDP in Hrvaška narodna stranka (HNS). HDZ ter desničarski Hrvaška stranka prava (HSP) in Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB) pa nasprotujejo prihodu Tadića. "Obletnico je treba obeležiti v kraju največje žrtve srbske agresije, v Vukovarju. Tadić je dobrodošel ob drugih priložnostih", je izjavil predsednik parlamentarne skupine HDZ Andrija Hebrang.

Josipović proslavi v Vukovarju ne nasprotuje, napovedal pa je, da naj bi v programu posebno mesto zagotovili veteranom. Sicer pa predlaga, da bi slovesnost pripravili v zagrebškem Hrvaškem narodnem gledališču (HNK).

Kosorjeva bi spomin obeležila v Vukovarju Kosorjeva se ne strinja s proslavo v HNK. Tudi po njenem bi morali celotni dogodek pripraviti v Vukovarju. Vlada tudi predlaga, da bi najprej pripravili slavno sejo vlade v Zagrebu, nato pa naj bi se hrvaški državni vrh odpravil v Vukovar.

Josipović na drugi strani predlaga, da bi vlada slovesno sejo imela v Vukovarju, sledil bi sprehod po mestu in celodnevno druženje z meščani Vukovarja. Državni vrh bi se tudi poklonil žrtvam srbskih vojnih zločinov ob spomeniku na Ovčari. Nato bi v Zagrebu organizirali večerjo in koncert za predsednike sosednjih držav.

Neuradno se je izvedelo, da vlada še ni uradno odgovorila predsedniku države, sicer pa naj bi se sestal odbor za proslavo drugega desetletja hrvaške neodvisnosti, ki bo letos v znamenju sklenitve hrvaških pogajanj z EU. V Zagrebu pričakujejo, da se bo to zgodilo dan pred obletnico.

Tadić se ne namerava udeležiti slovesnosti Iz Tadićevega kabineta pa so sporočili, da se srbski predsednik ne namerava udeležiti slovesnosti ob 20. obletnici samostojnosti Hrvaške 25. junija.

Bo pa Tadić 26. junija obiskal Jadovno pri Gospiću ob 70. obletnici spomina na Srbe, Jude, Rome in Hrvate, ki so bili med drugo svetovno vojno ubiti v tem ustaškem taborišču. Slovesnost organizira Srbski narodni svet v tem kraju, ki je vabilo na slovesnost poslal tudi hrvaškemu predsedniku Josipoviću.

Ne spreglejte