Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 2. 2019,
10.00

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

5

Natisni članek

Nicolas Maduro Juan Guaido Gerhard Schröder Venezuela

Sobota, 2. 2. 2019, 10.00

5 let, 3 mesece

Schröder kritičen do ravnanja ZDA glede Venezuele

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

5

Gerhard Schröder | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ravnanje ZDA, ki so Juana Guaidoja priznale za začasnega predsednika Venezuele, je problematično, celo "nespametno", je ocenil nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder. To po njegovem škodi verodostojnosti zunanje politike Zahoda. Pohvalil pa je poziv več evropskih držav k izvedbi svobodnih volitev v Venezueli.

"ZDA so vrsto desetletij gledale na Južno Ameriko kot na neke vrste dvorišče, na katerem lahko delajo in pustijo delati, kar želijo," je Gerhard Schröder dejal v pogovoru, ki ga je na spletni strani danes objavil Spiegel.

"Mislim, da je nespametno, da so Američani takoj dejali, da je mladi gospod Juan Guaido izvoljeni predsednik. To je problematično s stališča človekovih pravic in takšne stvari škodijo verodostojnosti zunanje politike Zahoda," je dejal Schröder.

Pohvalil je stališče več evropskih držav, ki so pozvale k svobodnim volitvam v Venezueli. "Po mojem mnenju je to pametneje," je dejal. "Da rečemo, da bomo uporabili vsa diplomatska sredstva, da bi se ta konflikt rešil z volitvami. In potem lahko evropske države mirno izražajo svoje simpatije do mladega moža, ki se je sam razglasil," je dodal.

Maria Voglar
Novice Trpljenje Slovenke v Venezueli: Želimo le pošteno delati in živeti v miru #video

Politična kriza v Venezueli se je zaostrila prejšnji teden, ko se je opozicijski predsednik parlamenta Guaido na protivladnih protestih proti predsedniku Nicolasu Maduru razglasil za začasnega predsednika države.

Guaidoja so za začasnega predsednika priznale ZDA, večina latinskoameriških držav, pa tudi Evropski parlament.

Velika Britanija, Francija, Nemčija in Španija so Maduru do nedelje postavile rok za razpis volitev, v nasprotnem pa napovedale, da bodo tudi one Guaidoja priznale kot začasnega predsednika Venezuele.

Juan Guaido
Novice Samooklicani predsednik Venezuele želi na svojo stran pridobiti vojsko #video

Schröder, ki je bil kancler med leti 1998 in 2005, je kritičen tudi do umika ZDA iz pogodbe z Rusijo o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF). "Teži me to, da nam ZDA z vsemi sredstvi poskušajo predpisati, s katerimi državami smemo trgovati in s katerimi ne. Tega si kot suverena država ne bi smeli dovoliti," je dejal.

Za danes napovedani množični protesti proti Maduru

V več venezuelskih mestih in tudi v tujini so za danes napovedani protesti proti Maduru. Opozicijski predsednik parlamenta Guaido je pozval k udeležbi na "najmnožičnejših protestih v zgodovini države in na kontinentu", da bi Madura pripravili do razpisa novih predsedniških volitev.

Ne spreglejte