Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2024,
11.28

Osveženo pred

4 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

droni napad Ukrajina Rusija

Četrtek, 28. 3. 2024, 11.28

4 tedne, 1 dan

Ruske rakete uničile ukrajinsko restavracijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Ruska vojska je ponoči z raketami in brezpilotniki še naprej obstreljevala cilje v Ukrajini, poročajo tuje tiskovne agencije. Tarča napada je bilo med drugim mesto Harkov na vzhodu Ukrajine, kjer je raketa zadela in uničila restavracijo, žrtev pa po navedbah lokalnih oblasti ni bilo. Ukrajinska zračna obramba naj bi medtem sestrelila 26 ruskih dronov. Na posnetku zgoraj si oglejte posledice napada na Zaporožje.

Ukrajini je uspelo prestreči 26 ruskih brezpilotnih letalnikov iranske izdelave v regijah Odesa, Harkov, Dnipropetrovsk in Zaporožje, je na Telegramu zapisal poveljnik ukrajinskih zračnih sil Mikola Oleščuk. Informacije po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sicer ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Oleščuk je povedal še, da je Rusija v napadih uporabila tri manevrirne rakete Kh-22, protiradarsko raketo, ki je bila izstreljena s Črnega morja, predelano protiletalsko raketo S-200 in skupno 28 brezpilotnih letalnikov tipa šahed. Ponoči so o eksplozijah poročali tudi v mestu Dnipro na jugu Ukrajine, podatkov o žrtvah ali škodi ni bilo.

Zelenski zaveznike pozval, naj pospešijo dobavo vojaških letal

Rusija redno izvaja nočne zračne napade na Ukrajino, v zadnjih nekaj tednih pa je napade še okrepila in v povračilo za ukrajinsko bombardiranje ruskih obmejnih regij napadala ključno infrastrukturo, vključno z elektrarnami.

Predsednik Volodimir Zelenski je ob tem ukrajinske zaveznike večkrat pozval, naj pospešijo dobavo vojaških letal in sistemov za okrepitev ukrajinske zračne obrambe.

Varšava in Kijev: napredek pri reševanju kmetijskega spora

Poljska in Ukrajina sta dosegli napredek pri reševanju spora na področju kmetijstva, je danes povedal poljski premier Donald Tusk po dolgo pričakovanem srečanju z ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom v Varšavi.

Poljska je ena največjih podpornic Ukrajine v boju proti ruski invaziji, vendar so se v zadnjih mesecih odnosi med državama poslabšali zaradi trgovinskih sporov. Poljski kmetje od februarja blokirajo mejne prehode z Ukrajino v znak protesta, ker cenejši ukrajinski kmetijski proizvodi in žito znižujejo cene njihovim proizvodom. EU je namreč zaradi ukrajinske vojne leta 2022 uvoz kmetijskih proizvodov in žit oprostila carin.

"Iščemo dobre rešitve za obe strani na področju kmetijstva in naredili smo korak naprej," je po pogovorih s Šmihalom na novinarski konferenci danes povedal Tusk.

Varšava poziva k uvedbi zgornje meje za uvoz ukrajinskega žita, potem ko je lani uvedla enostranski embargo na uvoz in s tem kljubovala Bruslju.

Dodaten spor med državama pa je nastal zaradi delovanja ukrajinskih avtoprevoznikov na Poljskem, saj njihovi poljski kolegi trdijo, da imajo ukrajinska podjetja zaradi nižjih stroškov nepošteno prednost, poroča poljska tiskovna agencija PAP. Tudi ti protestno blokirajo meje s sosednjo državo.

Tusk je dodal, da računa na razumevanje vseh vpletenih na Poljskem - kmetov, avtoprevoznikov in voznikov. "Da bomo skupaj cenili prizadevanja tako Kijeva kot Varšave in da bomo razumeli, da je naša prihodnost v skupnem interesu Poljske in Ukrajine, tako da ne bo nihče dovolil Rusiji ali drugim sovražnikom in nasprotnikom, da nas ločijo," je dejal.

Državi sta danes podpisali tudi skupno izjavo s smernicami nadaljnjih pogajanj, ki so doslej potekala samo na nižjih ravneh in niso prinesla napredka.

Vladimir Putin in Gerhard Schröder
Novice Schröder razkril, ali bo Putin uporabil jedrsko orožje
Propaganda, heker
Novice Češka razkrila rusko propagandno omrežje
si trust portal
Novice Ruski hekerji stopnjujejo napade: na udaru ena najpomembnejših spletnih strani
Ne spreglejte