Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 4. 2018,
16.22

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

2

Natisni članek

Katalonija Carles Puigdemont

Nedelja, 1. 4. 2018, 16.22

6 let, 1 mesec

Puigdemont kljub priporu in mogoči izročitvi ne namerava iz politike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

2

carles puigdemont, katalonija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Mineva natanko pol leta od referenduma o neodvisnosti Katalonije. Ob tej priložnosti se je, čeprav v nemškem priporu, oglasil odstavljeni katalonski voditelj Carles Puigdemont in napovedal, da se iz politike ne bo umaknil. "Ne bom obupal, ne bom se vdal, ne bom se umaknil pred nezakonitim ravnanjem tistih, ki so izgubili na volitvah," je sporočil.

Puigdemont sicer v priporu nima dostopa do interneta, lahko pa telefonira in pod nadzorom opravlja tudi videoklice. Njegova sporočila na družbenih omrežjih naj bi tako razširjali njegovi podporniki.

Na družbenih omrežjih Twitter in Instagram je tako s pomočjo svojih podpornikov poudaril, da je bil referendum oziroma "dan ljudskega dostojanstva in barbarstva policije" začetek nove dobe, "od katere ni vrnitve". Beseda državljanov po njegovem ne more biti nikoli zločin, ob tem pa je člane odstavljene regionalne vlade označil za politične zapornike, ki pa so svobodni v duhu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi danes je sicer potekal protest za Puigdemontovo izpustitev, v Berlinu se je zbralo okoli 400 ljudi. | Foto: Reuters Tudi danes je sicer potekal protest za Puigdemontovo izpustitev, v Berlinu se je zbralo okoli 400 ljudi. Foto: Reuters

Aretacija pred tednom dni

Puigdemonta, ki je od jeseni živel v prostovoljnem izgnanstvu v Belgiji, so na podlagi evropskega pripornega naloga pred tednom dni aretirali na avtocestnem postajališču v Nemčiji. Vse odtlej je v priporu v mestu Neumünster, tam bo ostal vsaj do odločitve pravosodja v zvezni deželi Schleswig-Holstein o morebitni izročitvi.

Katalonija je vse od razglasitve neodvisnosti 27. oktobra lani pod neposrednim upravljanjem Madrida in še vedno nima delujoče vlade, saj je večina najvidnejših neodvisnosti naklonjenih politikov ali v priporu ali v tujini.

Ne spreglejte