Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 3. 2009,
8.21

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 3. 2009, 8.21

8 let, 1 mesec

Prvi začasni izidi: Na avstrijskem Koroškem slavil BZÖ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) je na deželnozborskih volitvah na avstrijskem Koroškem po prvih začasnih izidih po zaprtju volišč zabeležila zanesljivo zmago.

BZÖ naj bi osvojil 45 odstotkov glasov. Drugo mesto so osvojili socialdemokrati (SPÖ), ki so se z 29 odstotkov glasov odrezali slabše kot leta 2004.

BZÖ, ki je z odcepitvijo od svobodnjaške stranke (FPÖ) oktobra lani preminulega Jörga Haiderja nastala leta 2005, je tako dosegla še boljši rezultat, kot ga je leta 2004 zabeležila FPÖ. Ta je takrat osvojila 42,4 odstotka glasov, na tokratnih volitvah pa je po približno 16 odstotkih preštetih glasov zabeležila štiri odstotke podpore, zaradi česar je njen vstop v deželni zbor vprašljiv.

Podpora Ljudski stranki (ÖVP) je narasla

SPÖ se je na tokratnih deželnozborskih volitvah odrezala slabše kot na volitvah leta 2004, ko je osvojila 38,4 odstotka glasov, podpora Ljudski stranki (ÖVP) pa je narasla. Osvojila naj bi 16 odstotkov glasov, medtem ko je leta 2004 zabeležila 11,6-odstotno podporo. Zeleni naj bi po prvih projekcijah osvojili 5,5 odstotka glasov, zaradi česar je njihov vstop v deželni zbor vprašljiv.

Bo slovenska Enotna lista "dobila župana"? Edina slovenska stranka na avstrijskem Koroškem Enotna lista (EL) na deželnozborskih volitvah ne kandidira, na občinski ravni pa si tokrat prvič obeta izvolitev župana iz svojih vrst.

Začasni končni rezultati bodo predvidoma znani okoli 20.30.

Sturm: Rezultat volitev veliko presenečenje

Zanesljiva zmaga Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ) na deželnozborskih volitvah na avstrijskem Koroškem, ki je po po prvih začasnih izidih dobila 45 odstotkov glasov, je za koroške Slovence veliko presenečenje, a je ta izziv potrebno sprejeti, je za TV Slovenija dejal predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjan Sturm. Koroški Slovenci si takšnega rezultata niso obetali. Kot je pojasnil Sturm, ostale stranke niso imele izdelanega jasnega profila, zaradi česar so volivci bolj verjeti BZÖ.

"Za nas situacija ne bo lažja, kvečjemu težja" BZÖ je do oktobra lani vodil dolgoletni deželni glavar Jörg Haider. Njegova smrt v avtomobilski nesreči je nato sprožila vprašanje, ali bo BZÖ brez svojega ustanovitelja in nespornega vodje uspel nagovoriti volivce ali pa se bodo ponovno okrepili socialdemokrati (SPÖ). "Za nas situacija ne bo lažja, kvečjemu težja, ampak vsak izziv je treba sprejeti," je pojasnil Sturm in dodal, da so bile to demokratične volitve. "Mi se bomo morali opredeliti do te politike in skušati iztržiti najboljše," je še povedal Sturm za TV Slovenija.

Ne spreglejte