Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2024,
5.57

Osveženo pred

3 tedne, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,06

Natisni članek

novorojenček Hrvaška policija

Torek, 14. 5. 2024, 5.57

3 tedne, 3 dni

To je smetnjak, v katerem so našli novorojenčka. "Če bi minilo še 15 minut, ne bi preživel."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,06
smetnjak v zagrebu, v katerem so našli novorojenčka | Dojenček je bil v smetnjaku, polnem ogorkov in plastenk. | Foto Pixsell

Dojenček je bil v smetnjaku, polnem ogorkov in plastenk.

Foto: Pixsell

V noči na torek so v Zaprešiću pri Zagrebu v smetnjaku našli novorojenčka, zavitega v odejo, poroča hrvaški portal Index. 

Po prvih podatkih s kraja naj bi bil novorojenček ves okrvavljen. Nemudoma so ga prepeljali v zagrebško bolnišnico, kjer so ugotovili, da ni v smrtni nevarnosti. "Otroka smo sprejeli okoli polnoči brez znakov poškodb, vendar v stanju podhladitve. Je v dobrem fizičnem stanju, z rednimi vitalnimi funkcijami in brez znakov zunanjih poškodb. Rodil se je v 38. tednu nosečnosti, dva tedna pred rokom," so za dnevnik.hr povedali v bolnišnici. Potrdili so, da gre za moškega novorojenčka, kdo je mama pa, za zdaj še ni znano.

Zdravnik: Poklicali so nas otroci, stari 15 in 16 let, ki so se vračali s treninga 

Podrobnosti primera in reševanja je za 24sata pojasnil zdravnik v podružnici Zdravstvenega doma Zaprešić Borna Pribanić, ki je prispel na kraj dogodka. 

"Okoli 23.15 smo iz službe za obveščanje prejeli klic, da so očividci našli otroka z okrvavljeno glavo. Ko smo odhajali, nismo vedeli, da je dojenček, povedali so nam le, da so našli otroka z okrvavljeno glavo. Takoj smo se odpravili in v dveh minutah smo bili na kraju dogodka. Tam smo videli, da gre za novorojenčka. Nekdo ga je odvrgel v smetnjak, poln cigaretnih ogorkov in plastenk. Ker popkovina ni bila prevezana, nas je bilo strah, da bo dojenček dobil sepso, a na srečo je ni." 

Sledi krvi so bile posledica poroda 

Dojenček je imel na sebi sledi krvi, vendar ta ni bila posledica poškodb, kot so mediji sprva pisali. "To so bile sledi posušene krvi iz popkovine in neurejenega poroda. Dojenčka smo očistili s sterilno gazo in fiziološko raztopino, nato pa so ga prevzeli naši sodelavci v KB Sveti Duh," je povedal Pribanić. 

Na kraju so bili tudi očividci, ki so poklicali reševalce. "To so bili otroci, stari 15 in 16 let, vračali so se s treninga, ko so zaslišali jok in v smetnjaku zagledali dojenčka. Ničesar se niso dotaknili. Pokazali so nam smetnjak, slišali smo občasen jok, pogledali smo noter in zagledali novorojenčka, za katerega smo ocenili, da se je rodil pred največ 30 minutami. Če bi minilo še 15 minut, ne bi preživel. Da smo ga lahko vzeli ven, smo smetnjak sneli s stojala. Novorojenček ni bil zavit v odejico, temveč v šal, ki je bil videti kot krpa za poliranje avtomobila. Takoj smo pristopili k oceni vitalnih parametrov in preprečitvi podhladitve, to je bila naša prednostna naloga, saj je otrok dihal," je še pojasnil Pribanić. 

Popkovina je bila najverjetneje prerezana s škarjami za papir 

Navaja, da je bila popkovina prerezana na silo, predvideva, da s škarjami za papir. "Otroka smo ogreli in začeli urgentni transport, med katerim smo otroka stabilizirali. V Sv. Duhu nas je pričakala zdravniška ekipa, ki je otroka prevzela in ga dala v inkubator. Običajno je normalen srčni utrip novorojenčkov od 130 do 150 utripov na minuto, utrip tega otroka pa je bil 55, tudi zaradi podhladitve," je dodal zdravnik. 

Soča iskalna akcija
Novice Obsežna iskalna akcija ob Soči: pogrešano 28-letnico našli hudo poškodovano
avtobus
Novice Huda nesreča avtobusa na maturantskem izletu: umrlo najmanj enajst ljudi
Ne spreglejte