Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
14.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 14.47

8 let

Policija molčala o spolnih zlorabah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V primerih spolnih zlorab otrok niso ukrepali, ker je šlo, kot so navedli, za napadalce etnične pripadnosti.

Rotherham je revno mesto z 250 tisoč prebivalci na severu Anglije. Toda v obdobju od leta 1997 do 2013 je bilo tam spolno zlorabljenih okoli 1.400 otrok. V poročilu o zlorabah, ki je bilo objavljeno pretekli teden, so žrtve poročale o tem, da so bile pri enajstih posiljene, da so jih pretepali, da so morale gledati, kako so posiljevali druge, deklice so celo polili z bencinom in jim grozili, da jih bodo zažgali.

Socialne službe so vedele za primere zlorab, a ne policija ne lokalne oblasti niso ukrepale. Nekaj ur po tem, ko je bilo objavljeno poročilo, je odstopil vodja mestnega sveta, na tem položaju je bil od leta 2003. "Kot vodja moram prevzeti odgovornost za to napako, ki jo je svet storil v preteklosti," je Roger Stone dejal v svoji odstopni izjavi.

Le en primer na sodišču V poročilu so svetniki med razlogi, zakaj niso ukrepali, navajali, da so se bali, da bodo obtoženi rasizma. Spolne zlorabe so se namreč dogajale v skupnosti pakistanskih priseljencev. Tako je prvi primer spolnih zlorab na sodišče prišel šele leta 2010, ko so bili trije pakistanski moški obsojeni na visoke zaporne kazni zaradi spolnih odnosov z mladoletnicami.

Tedaj je časopis Times of London objavil serijo člankov o tem, da lokalne oblasti vedo za primere spolnih zlorab, a da otrok niso zaščitile. Po objavi člankov je mestni svet začel svojo neodvisno raziskavo o dogodkih in nedavno objavljeno poročilo je posledica prav te preiskave.

Aretirali dekle, moške izpustili Alexis Jay, avtorica poročila, je zapisala, da je policija vedela za primere, a jih je pometla pod preprogo. Zgodilo naj bi se celo, da je policija prišla v hišo, kjer so našli omamljeno mladoletnico s skupino odraslih moških. Dekle so aretirali zaradi alkoholiziranosti, moški pa so neovirano nadaljevali svoje početje. Policija je vedela celo to, da nekateri od Pakistancev, ki so zlorabljali dekleta, trgujejo tudi z drogami in orožjem, a kljub temu ni ukrepala.

Žrtve, ki so zlorabe prijavile na policijo, so odpravili s stavki, da pretiravajo. Uradnikom naj bi nadrejeni celo naročili, naj zadržijo podatke o etnični pripadnosti napadalcev. Tako ne policija ne socialna služba nikoli nista vzpostavili stika z voditelji znotraj pakistanske skupnosti, da bi identificirali napadalce in preprečili nadaljnje zlorabe.

Enak vzorec v drugih mestih Toda podobni dogodki so se vrstili tudi v drugih angleških mestih, na primer v Oxfordu, Oldhamu in Rochdalu. Tudi tam so skupine pakistanskih moških spolno zlorabljale deklice. In večini primerov je šlo za belopolta dekleta.

Ob tem se odpira vprašanje občutljivih medetničnih odnosov. Socialni delavci opozarjajo, da je v pakistanski skupnosti spolnost tabu, zato se mladi o njej učijo ob pornografiji, večina pa belopolta dekleta vidi kot lahka dekleta.

Okoli ducat žrtev spolnih zlorab v Rotherhamu se je odločilo, da bodo tožile mestni svet in policijo, ker jih niso zaščitili.

Ne spreglejte