Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 2. 2018,
17.03

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

jamie scott peterčki nosečnost

Četrtek, 1. 2. 2018, 17.03

6 let, 3 mesece

Po petih letih neplodnosti zdaj pričakujeta peterčke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Jamie Scott noseča s peterčki | Foto Facebook

Foto: Facebook

Iz ZDA prihaja neverjetna zgodba o paru, ki si je nadvse želel še tretjega otroka. Kar pet let sta se Jamie Scott in njen mož Skyler trudila, da bi Jamie zanosila, a neuspešno. Nato jima je s pomočjo medicine uspelo spočeti ne enega, dveh ali treh, temveč kar pet otrok.

Jamie in Skyler Scott že imata dva sinova, 12-letnega Shaydna in sedemletnega Landona. A dolgih pet let sta si želela povečati družino in dati starejšima dvema še mlajšega bratca ali sestrico.

Ker jima po naravni poti nikakor ni uspelo, sta se zatekla po pomoč k strokovnjakom za plodnost. Prvi poskus inseminacije je bil neuspešen, drugi pa je uspel.

"Toliko nosečniških testov sem naredila, da sem bila že nekako navajena videti negativen rezultat. Ko sem tako končno po vseh teh dolgih letih zagledala tisti dve rožnati črtici, je bilo zares neverjetno," se trenutka, ko se je zavedela, da jima je končno uspelo, spominja Jamie.

Znotrajmaternična osemenitev (strokovno tudi intrauterina inseminacija – IUI) je najpreprostejša oblika zanositve z medicinsko pomočjo, kjer se ženski v maternico s posebnim katetrom vbrizga seme njenega partnerja.

Pod srcem nosi tri deklice in dva dečka

A to še zdaleč ni bilo edino presenečenje, ki je čakalo par iz Utaha. Na prvem pregledu jima je namreč zdravnik povedal, da ne pričakujeta dvojčkov ali trojčkov, temveč peterčke – tri deklice in dva dečka. "Bila sem osupla. Ko sem videla vse plode na ultrazvoku, sem se od sreče zjokala," je za People še povedala Američanka.

Seveda je ob spoznanju, da v sebi nosi kar pet živih bitij, čutila tudi nekaj strahu. Jamie se je spraševala, ali bo lahko uspešno donosila vseh pet otrok, pa tudi, kako bo videti njeno življenje s kar sedmimi otroki.

"Hočem biti čim boljša mama vsem petim in začelo me je skrbeti, kako bova z možem zdaj to izpeljala," je razkrila svoje misli. "Potem pa sem naenkrat začutila neko pomirjenost, ljubezen do teh bitij v meni. In nekako sem vedela, da bova zmogla."

Predvidoma bo rodila konec aprila

Pa vendar je nosečnost velik izziv, tako za bodočo mamico kot za zdravnike, ki skrbijo zanjo. Cilj je pripeljati nosečnico do 34. tedna, potem pa otroke konec aprila spraviti na svet s pomočjo carskega reza. Jamie je trenutno v 22. tednu nosečnosti, tako da je pred njo še kar dolga pot.

"Nositi pet otrok ni mačji kašelj. Že zdaj sem ogromna, pa še nisem v visoki nosečnosti. Ves čas se počutim sito, a hkrati me mučita velika lakota in žeja. Trenutno sem na posebnem prehranjevalnem režimu – dnevno moram zaužiti vsaj 4.000 kalorij. Jesti moram več manjših obrokov, ki pa morajo biti zdravi in hkrati kalorične bombe," pojasnjuje.

Za konec dodaja: "Še vedno ne morem zares dojeti, da je vse to resnično. Tako dolgo sva hrepenela po še enem otroku, da se mi zdi prav neverjetno, da je to zdaj moje življenje in da ne sanjam."

Zakonca sta ustvarila tudi posebno stran na Facebooku, kjer lahko javnost sledi njuni nosečnosti in kjer redno obveščata o napredku ter počutju mamice in otročkov.

Ne spreglejte