Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2013,
21.07

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 4. 2013, 21.07

8 let, 4 mesece

Planet TV: Slovenska zelena luč Hrvaški za vstop v EU (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Drugi april bo slovesen dan za Hrvaško, a tudi Slovenijo, saj naj bi poslanci v državnem zboru potrdili hrvaško pristopno pogodbo k Evropski uniji. Do zdaj je to storilo že 22 članic EU.

Potem ko sta državi rešili ključno vprašanje nekdanje Ljubljanske banke, dvotretjinska večina v našem parlamentu ne bi smela biti vprašljiva. Slovenskemu 'da' bosta v Ljubljani priča hrvaški premier Zoran Milanović in zunanja ministrica Vesna Pusić. Po dogovoru o perečem vprašanju varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke v Sloveniji ni več ovir, da se Hrvaška ne bi priključila 27 članicam Evropske unije. "Hrvaška država in moja vlada se držita prevzetih obveznosti," je po podpisu dogovora med državama na gradu Mokrice dejal hrvaški premier. Nasmeh na obrazu našega zunanjega ministra Erjavca pove vse: "Jaz mislim, da bo to kar vesel dogodek za obe državi." Pristopne pogodbe še niso ratificirale Belgija, Danska, Nizozemska in Nemčija. Slovenija bo tako 23. država, ki bo Hrvaški prižgala zeleno luč za vstop v povezavo. "Na koncu vedno premaga in zmaga modrost," pravi slovenski predsednik in nekdanji premier Borut Pahor.

Vstop Hrvaške v EU 1. julija bi za Slovenijo in slovenske državljane prinesel kopico olajšav - nič več carinskih formalnosti, prost pretok blaga, delavcev, storitev in kapitala. Za množico turistov pa tudi: cenejša telefonija. "Odpira številne poslovne priložnosti, je pa hkrati tudi izziv," meni evropska poslanka Tanja Fajon. Izziv bo tudi za našega zunanjega ministra, ki mu po vstopu Hrvaške v unijo ne bo zmanjkalo dela. "Slovenska zunanja politika temelji na tem, da morajo vse države zahodnega Balkana postati članice Evropske unije," pravi. Tudi Evropa pričakuje, da bo pri širitvenem procesu v prihodnje pomagala Hrvaška. "Da bo Hrvaška zgledna, vzorna soseda, ki bo pomagala ostalim državam v regiji, da stopijo po tej poti," pa pričakuje Fajonova. Za obe državi bo 2. april slovesen dan, ki ga ne bosta zamudila ne slovenski ne hrvaški politični vrh.

Manj časa pa naj bi preteklo do vstopa v schengensko območje. Mejni nadzor na meji s Hrvaško bo za zdaj ostal takšen, kot je. V schengenu je zdaj 26 evropskih držav, kmalu naj bi se pridružile še Bolgarija, Romunija in Ciper. Hrvati se na vstop v to območje pripravljajo, a vanj še vsaj dve leti ne bodo vstopili. "Hrvaška ima dolgo mejo. Seveda bo z vstopom v schengensko območje prevzela zunanjo mejo EU z nekdanjimi državami na vzhodu. Zgolj z Bosno je meja dolga 1.006 kilometrov. Veliko smo že zgradili, izpopolnili, kar je treba, in sprejeli norme schengenskega območja. Pričakujemo, da bi lahko v prihodnjih dveh ali treh letih izpolnili vse kriterije", pravi hrvaški veleposlanik v Sloveniji Svjetlan Berković.

Ne spreglejte