Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 2. 2009,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 2. 2009, 10.25

8 let

Nova islandska premierka predstavila svojo vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nova islandska premierka Johanna Sigurdardottir je predstavila svojo vlado, ki bo po njenih besedah takoj poskušala izkopati državo iz globoke gospodarske krize.

"Danes me je predsednik prosil, naj končam oblikovanje vlade, ki je bilo uspešno. Ta vlada bo temeljila na novih družbenih vrednotah," je izjavila.

Sigurdardottirjeva javno priznala svojo homoseksualnost 66-letna socialdemokratka Johanna Sigurdardottir je prva ženska na premierskem položaju v Islandiji in prva vodja vlade na svetu, ki je javno priznala homoseksualno usmeritev. Novo manjšinsko vlado sestavljajo socialdemokrati in Levi-Zeleni, nasledila pa bo dosedanjo vlado premiera Geira Haardeja, ki je odstopila 26. januarja po več mesecih protestov zaradi gospodarske krize.

"Osredotočili se bomo na pomoč podjetjem in družinam" V novi vladi so štirje ministri iz vrst socialdemokratov, štirje iz stranke Levi-Zeleni ter dva neodvisna, ki bosta vodila ministrstvi za trgovino in pravosodje. "V kratkem času obstoja te vlade se bomo osredotočili na pomoč podjetjem in družinam," je poudarila Sigurdardottirjeva, ki velja za eno najbolj izkušenih političark na Islandiji.

Zaradi krize je več tisoč ljudi v tej nekdaj cvetoči državi izgubilo svoje prihranke in službe. Številni so krivdo za krizo, zaradi katere je morala država prevzeti nadzor nad najpomembnejšimi bankami, islandska valuta pa je strmoglavo izgubila na vrednosti, pripisali Haardeju.

Predčasne volitve naj bi bile že aprila Islandije, ki vsega skupaj šteje okoli 320.000 prebivalcev, nova vlada sicer ne bo vodila dolgo časa, saj je dosedanji premier Haarde malo pred odstopom za 9. maj sklical predčasne volitve. Socialdemokrati in Levi-Zeleni naj bi se medtem odločili, da bodo volitve sklicali še pred tem, to je 25. aprila.

Socialdemokrati in Levi-Zeleni so dogovor o oblikovanju začasne vladne koalicije dosegli v soboto. Pogovori o oblikovanju manjšinske vlade so se sicer v petek znašli v slepi ulici, potem ko si je sredinska Stranka napredka, ki je prihodnji koaliciji obljubila neformalno podporo v parlamentu, očitno premislila, saj je zahtevala večji vpliv. Njen predsednik Sigmundur Gunnlaugsson je nato pozno v soboto sporočil, da bo Sredinska stranka koaliciji nudila potrebno parlamentarno podporo, čeprav ne bo v vsakem primeru glasovala enako kot koalicija.

Ne spreglejte