Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 4. 2024,
17.31

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

Natisni članek

David Cameron Annalena Baerbock Izrael Benjamin Netanjahu

Sreda, 17. 4. 2024, 17.31

1 teden, 6 dni

Hezbolah v povračilnem napadu ranil 13 izraelskih vojakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81
Benjamin Netanjahu | Foto Reuters

Foto: Reuters

Libanonsko gibanje Hezbolah je danes v odgovor na torkove atentate, ki jih je Izrael izvedel na tri njihove pripadnike, ciljal oporišče izraelskih sil in ranil najmanj 13 vojakov, med njimi pet huje. Večmesečne napetosti na izraelsko-libanonski meji so se še posebej zaostrile po napadu, ki ga je Iran sprožil na Izrael v noči na nedeljo.

Hezbolah je sporočil, da je izraelsko oporišče napadel z droni in raketami, napad na območje vasi na severu države je kasneje potrdila tudi izraelska vojska, ki je pojasnila, da bilo skupno ranjenih 18 ljudi, med njimi 13 vojaških rezervistov. Med njimi je pet huje ranjenih, eden pa je v kritičnem stanju. Kot navaja izraelski časnik Haaretz, sta med ranjenci dva pripadnika varnostne službe in trije civilisti.

To je še tretji dan zapored, da so izstrelki šiitske skupine z juga Libanona ranili ljudi na izraelskem ozemlju. Hezbolah je najnovejši napad opisal kot povračilni ukrep za atentate na več njihovih pripadnikov, ki so jih v torek izvedle izraelske sile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska je v odgovor danes ciljala lokacije, od koder so jih napadli Hezbolahovi borci. Kot navaja katarska televizija Al Jazeera, pa so izraelske sile danes izvedle tudi racije v krajih na skrajnem jugu Libanona.

Od napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra so se razmere na izraelsko-libanonski meji močno zaostrile. Za novo zaostrovanje pa je poskrbel iranski napad na Izrael v noči na nedeljo, ki ga je islamska republika sprožila v odgovor na izraelski napad na njihov konzulat v Damasku 1. aprila.

Kot navaja AFP, je v Izraelu doslej v napadih Hezbolaha življenje izgubilo deset vojakov in osem civilistov. Na drugi strani je bilo v napadih izraelskih sil na ozemlje Libanona ubitih več kot 360 ljudi, večinoma borcev Hezbolaha, pa tudi najmanj 70 civilistov.

Hezbolah je bil kot stranka in oboroženo gibanje ustanovljen s pomočjo Irana leta 1985 v odgovor na izraelsko zasedbo južnega Libanona, aktualno čezmejno obstreljevanje pa je najhujše od leta 2006.

Netanjahu: Izrael bo storil vse za svojo obrambo

Izrael se ima pravico zaščititi, je danes nemški zunanji ministrici Annaleni Baerbock in njenemu britanskemu kolegu Davidu Cameronu povedal izraelski premier Benjamin Netanjahu. Kljub pozivom k zadržanosti in omejenemu odzivu na sobotni iranski napad so na uradu izraelskega premierja sporočili, da bo Izrael odločitve o tem sprejel sam.

"Jasno hočem povedati, da bomo sami sprejeli odločitve in da bo država Izrael storila vse, kar je potrebno za njeno obrambo," je po srečanju z britanskim ministrom povedal Netanjahu in pojasnil, da je od zavezniških držav prejel "vse vrste predlogov in nasvetov".

Tudi iz njegovega kabineta so po srečanju z zunanjima ministroma Nemčije in Velike Britanije sporočili, da si Izrael pridržuje pravico do samoobrambe, poročajo tuje tiskovne agencije.

Baerbockova je medtem Izrael pozvala k maksimalni zadržanosti spričo napetosti v regiji, ki so se po sobotnem napadu Irana na Izrael okrepile. Po njenih besedah spirala zaostrovanja ne bi koristila nikomur. "Zdaj morajo vsi ravnati preudarno in odgovorno. Ne govorim o popuščanju, govorim o preudarni zadržanosti," je dejala in dodala, da Bližnji vzhod ne sme zdrsniti v razmere, katerih izid bi bil popolnoma nepredvidljiv.

Cameron pa je Netanjahuja pozval, naj bo odziv Izraela na iranski napad pameten in omejen. "Upamo, da bo vse, kar bo storil Izrael, čim bolj omejeno, ciljno usmerjeno in pametno," je dejal prvi mož britanske diplomacije. Tako kot Baerbock je izpostavil, da stopnjevanje nasilje ni v interesu nikogar, poroča britanski BBC.

Pred tem sta se ministra sestala tudi z izraelskim predsednikom Jicakom Hercogom, ki se je Londonu in Berlinu zahvalil za pomoč med sobotnim napadom Irana. Ob tem je poudaril, da se mora iranski grožnji zoperstaviti vse svet, češ da si Teheran prizadeva spodkopati stabilnost v regiji.

Ne spreglejte