Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 5. 2010,
20.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 5. 2010, 20.25

8 let

Na Facebooku objavil fotografije 6000 spolnih prestopnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Chris Wittwer je na spletni strani Facebook objavil fotografije skoraj 6000 obsojenih spolnih prestopnikov in pedofilov iz vseh okrožji Velike Britanije.

"Le ko sem spal, nisem zbiral policijskih fotografij spolnih prestopnikov," trdi 34-letni Wittwer in se pohvali z "največjo fotografsko galerijo na svetu". Osebne podatke je dobival s pregledovanjem lokalnih medijev in podatkov sodišč ter jih natančno primerjal z uradnimi podatki britanskega registra spolnih prestopnikov, v katerem je mogoče videti osebne podatke spolnih prestopnikov, ne pa njihovih fotografij. Wittwer trdi, da nihče ni na njegovi spletni strani zgolj na podlagi govoric.

Heroj V Veliki Britaniji ga slavijo kot heroja. Njegovim 44 skupinam, kjer je objavil 5930 fotografij, se je pridružilo že skoraj 18.000 ljudi. Na dan dobi okoli 40 sporočil podpore, nanj se obrnejo tudi žrtve spolnih zlorab, poroča Daily Mail. Njegova spletna objava je pomagala celo najdi nekega spolnega prestopnika, ki policije ni dovolj pogosto obveščal, kje se nahaja. "Nekaj pedofilov, ki ne želijo svojih podatkov v javnosti, me je poskušalo izslediti, ampak na srečo ni prišlo do ničesar," je dejal. "Očitno ta nevarnost pride s poklicem."

Wittwer je na svoj dosežek zelo ponosen in meni, da je naredil koristno stvar, ki "pomaga ljudem opaziti spolne prestopnike v njihovem kraju, posebej take, ki so nevarni za njihove otroke".

Facebook ne nasprotuje Prvo Wittwerjevo Facebook skupino je pred dvema letoma prepovedala policija, a so jo morali dovoliti, ko je dokazal, da z njo ne krši nobenih zakonov. Da objavljanje fotografij kriminalcev ni sporno, menijo tudi na Facebooku. "Facebook je skupnost, ki se nadzoruje sama. Uporabnike spodbujamo, da prijavijo neprimerne vsebine," so dejali.

Ne spreglejte