Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
19.56

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ministri Turčija

Četrtek, 1. 12. 2011, 19.56

2 leti

Ministri enajstih članic EU za širitev unije na Turčijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zunanji ministri enajstih članic Evropske unije, med njimi tudi slovenski minister Samuel Žbogar, so podprli nadaljnjo širitev EU in pristop Turčije k povezavi.

To so storili v pismu z naslovom The EU and Turkey: steering a safer path through the storms (EU in Turčija: ubiranje varnejše poti skozi viharje).

Turčija bi lahko pomembno prispevala k varnosti in stabilnosti regije Aktualne razmere v območju evra in finančna kriza ne smejo ustaviti širitvenega procesa, v pismu, objavljenem v bruseljskem spletnem biltenu EUobserver, poudarjajo zunanji ministri Litve, Švedske, Latvije, Finske, Nemčije, Italije, Madžarske, Češke, Estonije, Velike Britanije in Slovenije. Ugotavljajo, da je Turčija pomemben partner, ki lahko bistveno prispeva h gospodarski konkurenčnosti, energetski varnosti in stabilnosti regije, njen vstop v EU pa je strateškega pomena za unijo in Turčijo. Med drugim omenjajo visoko gospodarsko rast Turčije.

Turčija je pripravljena nadaljevati z demokratičnimi reformami Zunanji ministri ob tem pozdravljajo pripravljenost Turčije, da nadaljuje z demokratičnimi reformami in prilagaja svojo zakonodajo evropski, ter izražajo prepričanje, da se bosta EU in Turčija skupaj lažje soočili z globalnimi gospodarskimi in političnimi izzivi.

Pri tem ministri še izpostavljajo vse večji vpliv Turčije kot regionalne sile na Zahodnem Balkanu, Srednji in Južni Aziji ter v državah Afriškega roga. Arabska pomlad pa po njihovem mnenju kaže, da sta EU in Turčija zainteresirani za sodelovanje, da bi zagotovili, da se razmere v regiji spremenijo na bolje.

Največja težava Turčije so nerešeni odnosi s Ciprom Turčija je za status kandidatke zaprosila leta 1987 in pogajanja začela hkrati s Hrvaško oktobra 2005, vendar je v popolnem zastoju od junija lani. Doslej je v šestih letih pogajanj odprla le 13 in začasno zaprla eno poglavje od 35, medtem ko je Hrvaška pogajanja že končala.

Največji problem za počasen napredek Turčije so njeni nerešeni odnosi s Ciprom, zaradi katerih je EU decembra 2006 zamrznila osem poglavij.

Ne spreglejte