Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
12.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 12.33

8 let

Milanović prvič bolj priljubljen kot Kosorjeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik hrvaških opozicijskih socialdemokratov Zoran Milanović je glede na priljubljenost v javnomnenjski anketi prvič prehitel premierko Jadranko Kosor, je pokazala redna mesečna raziskava.

Kosorjevo je maja podpiralo 45 odstotkov vprašanih, Milanovića pa 49 odstotkov. Hrvati so po oceni strokovnjakov Kosorjevo očitno kaznovali zaradi neodločnosti pri reševanju resnih gospodarskih težav, ki so prinesle rekordno brezposelnost in splošno znižanje življenjskega standarda na Hrvaškem.

Milanović je bolj priljubljen zato, ker je Kosorjeva priljubljena manj Predsednik socialdemokratov tako Kosorjeve, ki jo je januarja podpiralo še 71 odstotkov vprašanih, ni prehitel zato, ker bi se povečala priljubljenost njemu osebno, temveč zaradi velikega padca podpore hrvaški premierki predvsem zaradi rezultatov v boju proti korupciji in izključitve bivšega predsednika hrvaške vlade Iva Sanaderja iz stranke.

Milanovića v javnomnenjskih raziskavah redno podpira od 40 do 50 odstotkov vprašanih, medtem ko je premierka maja v primerjavi z aprilom izgubila 12 odstotnih točk. Najbolj priljubljen je predsednik države Ivo Josipović, ki je dobil podporo 77 odstotkov anketirancev, kar je sicer za sedem odstotkov manj kot aprila.

Država gre v napačno smer meni 70 odstokov vprašanih Več kot 70 odstotkov vprašanih je tudi menilo, da gre država v napačno smer, le 17 odstotkov je bilo nasprotnega mnenja. Že četrti mesec zapored se zvišuje tudi nezadovoljstvo zaradi potez hrvaške vlade; maja je tako 57 odstotkov vprašanih nasprotovalo potezam premierke.

42 odstotkov bi se odločilo za blok levih strank Priljubljenost političnih strank na Hrvaškem pa se ne bistveno spreminja. SDP podpira 30 odstotkov anketirancev, HDZ 28 odstotkov, sledita Hrvaška narodna stranka (HNS) z 8,4 odstotka in Hrvaška kmečka stranka s 6,1 odstotka. Ostale stranke naj ne bi presegle praga za vstop v hrvaški sabor, ki znaša pet odstotkov. Približno 42 odstotkov vprašanih bi se na volitvah odločilo za "blok levih strank", 33 odstotkov pa za desni.

Javnomnenjsko raziskavo agencije Puls, Crobarometar je v ponedeljek objavila komercialna Nova TV, niso pa navedli, koliko je bilo anketirancev in kdaj so raziskavo izvedli.

Ne spreglejte