Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 1. 2019,
13.48

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

3

Natisni članek

Evropska unija Severna Irska Združeno kraljestvo Theresa May brexit

Nedelja, 13. 1. 2019, 13.48

5 let, 4 mesece

Mayeva: Neuspeh brexita bi pomenil zlorabo zaupanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

3

Theresa May | "Moje sporočilo parlamentu ta konec tedna je preprosto: čas je, da se pozabi na igre in naredi, kar je dobro za našo državo," je povedala britanska premierka Theresa May,. | Foto Reuters

"Moje sporočilo parlamentu ta konec tedna je preprosto: čas je, da se pozabi na igre in naredi, kar je dobro za našo državo," je povedala britanska premierka Theresa May,.

Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May je danes posvarila britanske poslance, da bi neuspeh pri izvedbi brexita pomenil katastrofalno in neopravičljivo zlorabo zaupanja v britansko demokracijo. V prispevku za britanski Sunday Express je Mayeva poslance pred torkovim glasovanjem spet pozvala, naj podprejo dogovor o izhodu Velike Britanije iz Evropske unije.

Če poslanci ne bodo podprli dogovora, tvegajo, da bo Združeno kraljestvo 29. marca zapustilo povezavo brez dogovora ali da se brexit ne bo zgodil, je še opozorila britanska premierka Theresa May.

Jean-Claude Juncker
Novice Juncker svari pred katastrofo, če ne bo dogovora o brexitu

"Čas je, da se pozabi na igre in naredi, kar je dobro za našo državo"

"Moje sporočilo parlamentu ta konec tedna je preprosto. Čas je, da se pozabi na igre in naredi, kar je dobro za našo državo," je dodala Mayeva. Za zdaj kaže, da dogovor na glasovanju ne bo dobil zadostne podpore, saj mu poleg opozicije nasprotujejo tudi ulstrski unionisti in številni konservativci. Najbolj sporno je varovalo, s katerim bi se izognili trdi meji na irskem otoku.

"Čas je, da se pozabi na igre in naredi, kar je dobro za našo državo," je v luči torkovega glasovanja poslancev o usodi dogovora z EU o brexitu sporočila britanska premierka Theresa May. | Foto: Reuters "Čas je, da se pozabi na igre in naredi, kar je dobro za našo državo," je v luči torkovega glasovanja poslancev o usodi dogovora z EU o brexitu sporočila britanska premierka Theresa May. Foto: Reuters

Medtem na Otoku krožijo neuradne informacije, da poslanci pripravljajo spremembo pravilnika poslanske zbornice, s katerim bi lahko iz rok premierke prevzeli vladne posle. V uradu Mayeve naj bi se že pripravljali na ta scenarij, če bodo britanski poslanci v torek zavrnili dogovor.

Theresa May
Novice Britanski parlament bo o dogovoru o brexitu glasoval 15. januarja

Poslanci bi radi Mayevo postavili na stranski tir

Tednik Sunday Times medtem poroča, da nameravajo poslanci različnih strank spremeniti pravilnik, da bi si zagotovili pooblastila za sprejemanje odločitev. Glede na spremembo bi poslanci namesto ministrov nadzorovali parlamentarne zadeve, kar bi Mayevo postavilo na stranski tir.

Konservativni poslanec Nick Boles, ki zagovarja norveški model sodelovanja z EU, je za omenjeni tednik dejal, da poslanci proučujejo možnosti izhoda: "Imamo mehanizem, s katerim bo parlament prejel pooblastila za pogajanja o brexitu in zagotovil, da 29. marca ne zapustimo EU brez dogovora." Glede na njegove napovedi bo konservativni poslanec načrte predstavil v torek.

Brexit
Novice London in Bruselj razpravljata o preložitvi brexita

Corbyn: Laburisti nameravajo zahtevati glasovanje o nezaupnici Mayevi

Ena od možnosti, ki jo navaja BBC, je, da bi poslanci lahko legalno zahtevali od vlade, da preloži datum brexita. Po zdajšnjih načrtih bo Velika Britanija zapustila EU 29. marca z dogovorom ali brez njega. Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je za BBC izjavil, da namerava njegova stranka zahtevati glasovanje o nezaupnici Mayevi, če ta ne bo dobila podpore na torkovem glasovanju parlamenta o njenem dogovoru z EU.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je napovedal, da bodo laburisti zahtevali glasovanje o nezaupnici Mayevi, če ta na torkovem glasovanju parlamenta ne bo dobila zadostne podpore za dogovor z EU. | Foto: Reuters Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je napovedal, da bodo laburisti zahtevali glasovanje o nezaupnici Mayevi, če ta na torkovem glasovanju parlamenta ne bo dobila zadostne podpore za dogovor z EU. Foto: Reuters

To bi lahko pomenilo predčasne parlamentarne volitve. Kot je dodal Corbyn, bodo glasovanje predlagali, ko se bodo sami odločili za to, vsekakor pa bo to po njegovih besedah kmalu.

potni list, Irska
Novice Brexit podvojil število Britancev, ki so zaprosili za irski potni list

Poslanci bodo o dogovoru z EU glasovali v torek

V ponedeljek se bo v parlamentu nadaljevala razprava o brexitu, v torek pa se bo razprava po napovedih sklenila z glasovanjem o dogovoru z EU, pa tudi o amandmajih, ki bi dogovor lahko preoblikovali. Če bodo poslanci dogovor zavrnili, bo imela Mayeva tri dni za pripravo alternativnega načrta. Že v sredo pričakujejo njen obisk v Bruslju, kjer naj bi poskušala doseči dodatno popuščanje.

Poslanska zbornica naj bi o morebitnem alternativnem načrtu glasovala 22. januarja, 29. marca pa bo država izstopila iz EU, razen če parlament ne bo dosegel preložitve ali odpovedi brexita.

Viviane Reding, domena .eu (2006)
Novice Brexit bo, vsaj kar zadeva internetne domene, očitno zelo trd
Ne spreglejte