Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
22. 11. 2017,
12.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

3

Natisni članek

Ratko Mladić sodba Srebrenica

Sreda, 22. 11. 2017, 12.58

6 let, 6 mesecev

Mame žrtev iz Srebrenice: Zločinec je živ, naših otrok pa ni več

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

3

Izrek sodbe Ratku Mladiću v Haagu so najbolj čustveno spremljali sorodniki žrtev. "Zelo težko sem doživela sodbo. Ta zločinec je živ, naših otok pa že 23 let ni več," je dejala predstavnica združenja Mame Srebrenice.

Fotogalerija
1
 / 16

"Gledaš, ali je to človek ali zver. Otroke, ki so jih ubili, so odvlekli iz šolskih klopi, niso niti spoznali življenja," je za hrvaški N1 povedala Hatidža Mehmedović in razkrila, da ob sodbi, kakršnakoli bi ta bila - sodišče je Mladića, nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov obsodilo na dosmrtni zapor - ne bi mogle biti zadovoljne: "Nismo zadovoljne ali srečne, ker niso zajete vse občine, za katere ga je bremenila obtožnica. Moral bi odgovarjati za vse žrtve, ker je šlo za zločinsko dejanje. Ne glede na sodbo mu bo bolje kot družinam ubitih."


Preberite še:
Dosmrtni zapor za Mladića ne bo zacelil ran na Balkanu #foto #video


Dodala je, da naj bo to v opomin tistim, ki "kockajo z orožjem in delitvami. Žal nam je, ker Srbija ni odgovarjala za te zločine, ker se ve, kdo je imel letala, tanke ..."

Druga mati, ki je v Srebrenici izgubila moža, sina in brata, pa je bila s sodbo zadovoljna. "Sanjala sem, da bo sodišče na naši strani," je povedala za N1.

"Drugačne sodbe niti ni bilo pričakovati"

Manj zadovoljni so s sodbo v Republiki Srbski. Predsednik skupščine Republike Srbske Nedeljko Čubrilović je izjavil, da haaško sodišče nadaljuje dozdajšnjo prakso izrekanja visokih kazni nekdanjemu političnemu in vojaškemu vodstvu Republike Srbske, s čimer je po njegovih besedah sodišče še enkrat pokazalo, da je pristransko, neobjektivno in politično motivirano.


Preberite še:
Za večino vojni zločinec, v tej vasici heroj #foto


"Po utrjeni matrici in stereotipu o izključni krivdi enega naroda v državljanski vojni v BiH /.../ od haaškega sodišča se niti ni pričakovala drugačna sodba," je dejal in izpostavil, da so bili "Hrvati, Bošnjaki in Albanci skupaj obsojeni na trikrat manj kazni" ter da sodišče ni sodilo niti Franji Tuđmanu niti Aliju Izetbegoviću.

Visoki komisar ZN: "Mladić je poosebljeno zlo"

Na obsodbo Mladića so se odzvali tudi v Združenih narodih (ZN). Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid al Husein je sodbo označil za pomembno zmago pravice. "Mladić je poosebljeno zlo. Vodil je ene od najtemačnejših zločinov v Evropi po drugi svetovni vojni," je poudaril komisar. Po njegovih besedah je obsodba Mladića pomemben opomnik za vse, ki stojijo za tovrstnimi zločini. "Današnja sodba je opozorilo vsem, ki izvajajo tovrstne zločine, da se ne bodo izognili pravici ne glede na to, koliko moči imajo ali koliko časa bo trajalo. Odgovarjali bodo," je še sporočil Zeid al Husein, ki je med letoma 1994 in 1996 v nekdanji Jugoslaviji služil kot pripadnik zaščitnih sil ZN. (STA)

 

Vučić: "Danes ni dan za veselje niti za žalost"

V Srbiji nad obsodbo Ratka Mladića na dosmrtni zapor niso bili presenečeni. Predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da nad obsodbo ni presenečen, nepravnomočne razsodbe pa da kot predsednik države ne more komentirati. "Danes ni dan za veselje niti za žalost, temveč za to, da pogledamo, kakšno prihodnost si želimo," je sporočil srbski predsednik. Državljane Srbije je pozval, naj raje gledajo v prihodnost in razmišljajo o tem, kako bodo živeli njihovi otroci ter kako bodo ohranili mir in stabilnost v regiji. Na novinarsko vprašanje o kaznovanju odgovornih za zločine nad Srbi, pa je Vučić dejal, da dejstvo, da tisti, ki so ubijali srbske žrtve, niso odgovarjali, ne sme opravičevati "zločinov, ki so jih zagrešili nekateri s srbskim imenom in priimkom". Da se mora Srbija v tem trenutku obrniti v prihodnost, je državljanom sporočila tudi premierka Ana Brnabić. Vodja srbskih radikalcev Vojislav Šešelj pa je medtem ocenil, da je haaško sodišče sprejelo "politično sodbo, uperjeno proti srbskemu narodu, ki je sodeloval v vojni, deloma tudi proti Srbiji, najbolj pa proti Republiki srbski". (STA)

 

Plenković: Sodba Mladiću je primerna njegovim dejanjem

Hrvaški premier Andrej Plenković je medtem v Zagrebu ocenil, da je dosmrtni zapor primerna kazen za Mladića glede na njegovo vlogo med vojno. Plenković je novinarjem v saboru povedal, da je hrvaška vlada prejela informacijo o sodbi. "Menimo, da je bila sodna primerna glede na vse, v čemer je bil Mladić udeležen," je dejal hrvaški premier. Obžaloval je, ker v sodbi niso omenili nekdanjega državnega vrha Srbije, pa tudi dejstvo, da v obtožnico proti Mladiću niso bili uvrščeni zločini, ki jih je storil na Hrvaškem. Mladić naj bi bil pri naših južnih sosedih odgovoren predvsem za zločine v vasi Škabrnja v zaledju Zadra, v kateri so pripadniki takratne JLA in srbskih upornikov 18. novembra 1991 umorili 84 prebivalcev in ujetih hrvaških vojakov. Poveljnik napadalcev je bil prav Mladić, zločin pa se je zgodil istega dne, ko je srbska vojska zasedla Vukovar. (STA)

 

MZZ: Srebrenica mora ostati v našem spominu

"Srebrenica mora ostati v našem spominu tudi kot opomin mednarodni skupnosti, da se tovrstna grozodejstva ne smejo nikoli več ne ponoviti in dopustiti," pa so po obsodbi Mladića sporočili predstavniki slovenskega zunanjega ministrstva. Dodali so, da je sodišče s svojo odločitvijo ponovno potrdilo, da takšni zločini nimajo roka zastaranja in da bodo tudi vojni hudodelci iz drugih predelov sveta za svoja dejanja odgovarjali. Hkrati so poudarili, da je današnji dan priložnost, da se spomnimo vseh žrtev vojne v Bosni in Hercegovini.

 

Stoltenberg upa, da bo obsodba v regijo prinesla mir in spravo

Sodbo je pozdravil tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je ob tem izrazil upanje, da bo obsodba Mladića prispevala k nadaljnjemu napredovanju regije "na poti miru in sprave". Po njegovem mnenju obsodba voditelja bosanskih Srbov kaže na to, da "vladavina prava deluje in da odgovorni za vojne zločine zanje odgovarjajo". Spomnil je, da je Nato pomagal pri končanju vojne v BiH in da je Zahodni Balkan strateškega pomena za zavezništvo, ki je v zadnjih 20 letih pomagalo pri gradnji stabilnosti v regiji. "Prihodnost Zahodnega Balkana vidimo v povezovanju in članstvu v evroatlantskih povezavah za tiste, ki to želijo," je zapisal v sporočilu za javnost. Sodbo Mladiću sta pozdravili tudi nemška in avstrijska vlada. Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz jo je označil za "pomemben nadaljnji korak" pri obravnavi vojnih zločinov na območju nekdanje Jugoslavije. Podobno so v izjavi sporočili z nemškega zunanjega ministrstva. (STA)

Ne spreglejte