Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2009,
10.47

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2009, 10.47

8 let, 1 mesec

Konec pogovorov z Iranom v Ženevi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Iranski pogajalec je znova izpostavil, da se Iran ne bo odrekel svoji "absolutni" pravici do jedrske tehnologije, kljub temu pa so vsi s pogovori dokaj zadovoljni. Znova naj bi se sestali še oktobra.

Pogovori v Ženevi med Iranom in šesterico držav, petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta Združenih narodov - Veliko Britanijo, Kitajsko, Francijo, Rusijo in ZDA ter Nemčijo, so po oceni iranskega zunanjega ministra Manušerja Motakija potekali v "konstruktivnem vzdušju". Izrazil je upanje, "da bo tudi druga stran imela enako politično voljo in odločenost" za reševanje problemov kot Iran. "Potrebujemo jedrsko gorivo za svoje elektrarne" Iranski zunanji minister je znova poudaril, da je iranski jedrski program namenjen izključno miroljubni uporabi in da bodo z bogatenjem urana nadaljevali, saj da potrebujejo jedrsko gorivo za svoje jedrske elektrarne.

Podobno je v Ženevi zatrdil tudi glavni iranski pogajalec Saed Džalili, ki je političnim direktorjem šesterice držav tudi podrobno opisal iranski paket predlogov o reševanju "globalnih vprašanj", a hkrati zatrdil tudi, da se "islamska republika Iran ne bo nikoli odrekla svojim absolutnim pravicam".

Iran: Obogateni uran bi lahko od tretje strani Je pa Iran nakazal možnost, da bi obogateni uran za raziskovalni reaktor vendarle pridobil od tretje strani. V medijih so se takoj zatem že pojavile špekulacije, da naj bi šlo za Kanado, vendar uradne potrditve ni bilo. Sta pa načrt Irana že pozdravili Francija in Rusija. Slednja je celo ponudila lastne zmogljivosti. Na koncu so se v Ženevi dogovorili, da se znova sestanejo še oktobra.

Visoki ameriški predstavnik na pogovorih v Ženevi William Burns naj bi se sicer ločeno sestal tudi z iranskim pogajalcem Džalilijem, vendar so pogovori na štiri oči potekali za zaprtimi vrati, zato več podrobnosti ni znanih. Je pa to po mnenju diplomatov znak, da se je administracija ameriškega predsednika Baracka Obame pripravljena z Iranom pogovarjati tudi dvostransko.

Clintonova opozorila Iran, da tvega še večjo osamitev Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je sicer na predvečer srečanja opozorila Iran, da tvega večjo osamitev in mednarodni pritisk, če inšpektorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) ne bo omogočil dostopa do svojih jedrskih naprav ter zamrznil spornih dejavnosti. Francoski obrambni minister Herve Morin pa je poudaril, da si bo Pariz prizadeval za nove sankcije proti Iranu, če ta do decembra ne bo razjasnil sumov, povezanih z njegovim jedrskim programom.

Ne spreglejte