Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
16.31

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

John Kerry Benjamin Netanjahu Izrael Palestina

Četrtek, 23. 5. 2013, 16.31

8 let, 1 mesec

Kerry: Veliko možnosti za oživitev pogajanj med Izraelom in Palestino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški državni sekretar John Kerry se je ločeno sestal s predstavniki Izraela in Palestincev in priznal, da ni veliko možnosti za oživitev mirovnih pogajanj.

"Vseeno upamo (...) da bomo lahko nakazali pot, ki bi lahko presenetila," je dejal ob začetku pogovorov z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem v Jeruzalemu. Kerry je Izrael obiskal že četrtič v štirih mesecih, odkar je prevzel položaj ameriškega zunanjega ministra. Še vedno pa ni uspel prepričati obeh strani, da ponovno sedeta za zeleno mizo in obnovita pogajanja, ki so bila prekinjena leta 2010 zaradi izraelskega vztrajanja, da bo nadaljeval s širitvami judovskih naselbin na ozemljih, kjer naj bi bila palestinska država.

Netanjahu o pogovorih: Želim si in upam, da si tega želijo tudi Palestinci Kerry je ponovno pozval Netanjahuja, naj pokaže "zadržanost" glede gradnje novih judovskih hiš v naselbinah, da bi tako dal pogajanjem sploh možnost. A palestinski predstavniki na drugi strani vztrajajo, da bi moral Izrael popolnoma zamrzniti gradnje. Netanjahu je izrazil pripravljenost na pogovore s Palestinci. "Želim si in upam, da si tega želijo tudi Palestinci," je dejal izraelski premier in dodal, da "kjer je volja, je tudi pot".

"Dovolj dobro poznam to regijo, da vem, da obstaja skepticizem. Ponekod je tudi cinizem in obstajajo razlogi za to. Imeli smo leta razočaranj. Vseeno upamo, da bomo, če bomo metodični, pazljivi, potrpežljivi, natančni in vztrajni, lahko nakazali pot, ki bi lahko presenetila, v vsakem primeru pa okrepila možnosti za mir," pa je dejal Kerry.

Pogovori tudi o Siriji Z Netanjahujem sta se pogovarjala tudi o položaju v Siriji in Kerry je tudi v Jeruzalemu podčrtal nujnost pogajanj ter opozoril na možnost razširitve konflikta v regiji, predvsem na Libanon in Jordanijo, kar bi vplivalo tudi na Izrael. Morebitna pošiljka naprednih protiletalskih raket tipa S-300 iz Rusije in orožje iz Irana bi regijo še dodatno destabiliziralo, je dejal Kerry dan po srečanju skupine prijateljic Sirije v Amanu.

Ameriški državni sekretar se je pred tem na delovnem kosilu v Ramali sestal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, zatem pa se bo vrnil v Jeruzalem še na srečanje z izraelskim predsednikom Šimonom Peresom. Netanjahu pa se bo na drugi strani sestal tudi z britanskim zunanjim ministrom Williamom Haguejem in nekdanjim francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Ne spreglejte