Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 10. 2010,
9.07

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 8. 10. 2010, 9.07

8 let, 1 mesec

Kdo so dobitniki Nobelovih nagrad?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Od leta 1901 pa vse do danes so Nobelovo nagrado in nagrado za ekonomijo podelili že več kot 540-krat. Prejelo jo je več kot 800 nagrajencev in 23 organizacij, od tega nekateri večkrat.

Med nagrajenimi močno vodijo moški, saj je priznanje za svoje uspehe dobilo le 41 pripadnic ženskega spola. Za najmlajšega nagrajenca pa vse do danes velja 25-letni Lawrence Bragg, ki je Nobelovo nagrado za fiziko leta 1915 prejel skupaj z očetom.

Nekateri so nagrado prejeli večkrat Med večkratnimi nagrajenci pa najdemo tudi dve organizaciji, Mednarodni komite Rdečega križa in Visoki komisariat ZN za begunce (UNCHR), med posamezniki pa denimo Marie Curie, ki je prejela Nobelovo nagrado za fiziko in kemijo.

Sartre je nagrado zavrnil, ker ni želel biti institucionaliziran Zgodilo pa se je že tudi, da so nagrajenci nagrado zavrnili. Med njimi je prav gotovo najbolj poznan francoski filozof, dramatik in pisatelj Jean-Paul Sartre. Ta je dejal, da ne želi biti institucionaliziran, zato je akademijo prosil, naj mu nagrade ne podeli. To so vseeno storili in Sartre jo je zavrnil. Leta 1973 pa so nagrado zaradi Pariškega sporazuma, ki je vzpostavil premirje v Vietnamu, podelili zunanjemu ministru te države Le Duc Thoju. Nagrado je zavrnil, češ da v državi še ni resničnega miru.

Edini nobelovec slovenskega rodu je Friderik Pregl, ki je leta 1923 zaradi razvoja metode mikroanalize organskih spojin prejel Nobelovo nagrado za kemijo. Je pa leta 2007 sodobitnica Nobelove nagrade za mir kot članica nagrajenega Medvladnega foruma za spremljanje podnebnih sprememb pri OZN postala tudi dr. Lučka Kajfež Bogataj.

Podelitev spremljajo številne polemike Ob podelitvi Nobelove nagrade za mir pogosto prihaja do polemik. Burne odzive je tako sprožila podelitev lanskoletnemu nagrajencu, ameriškemu predsedniku Baracku Obami. Po mnenju mnogih se naj s svojimi dejanji še ne bi izkazal. Za sporne pa veljajo tudi nagrade iz leta 1994 (Jaser Arafat, Jicak Rabin in Šimon Peres) in leta 1978 (Menahem Begin in Anvar Al Sadat).

Vsako leto se pred podelitvijo pojavijo številna ugibanja in špekulacije glede morebitnih nominirancev in nagrajencev. Vendar pa vse informacije o nominirancih ostanejo skrivnost še naslednjih petdeset let.

Ne spreglejte