Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 9. 2023,
22.02

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,69

Natisni članek

Pasi Paroinen Richard Kemp

Četrtek, 14. 9. 2023, 22.02

8 mesecev, 1 teden

Je to Putinov pretkani načrt, s katerim želi premagati Ukrajino?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,69
Vladimir Putin | Ali Vladimir Putin čaka, da se Ukrajinci izčrpajo pri naskokih na rusko obrambno črto? | Foto Reuters

Ali Vladimir Putin čaka, da se Ukrajinci izčrpajo pri naskokih na rusko obrambno črto?

Foto: Reuters

Se ruski predsednik Vladimir Putin pripravlja, da bo sprožil veliko ofenzivo proti Ukrajini po zgledu velike nemške ofenzive iz prve svetovne vojne? Tako meni britanski vojaški strokovnjak in nekdanji častnik Richard Kemp.

Upokojeni polkovnik Richard Kemp, ki je redni kolumnist britanskega medija The Telegraph, poudarja, da je v štirih mesecih ukrajinske protiofenzive Kijev dosegel le omejen uspeh. Sprašuje se, ali ni morda načrt Moskve, da Ukrajina izčrpa svoje sile in porabi svoje orožje na najtršem robu Surovikinove črte.

Se Rusija pripravlja na novo veliko ofenzivo?

Rusija morda čaka na to, da bodo ukrajinske zahodno opremljene in izurjene sile izčrpane, potem pa bo začela svojo veliko ofenzivo, morda že januarja prihodnje leto.

Ukrajinski vojak
Novice Vojaški strokovnjak napoveduje: Ukrajina bo premagala Rusijo oktobra letos

Po skoraj dveh letih spopadov, ki jih je bolje primerjati s prvo svetovno vojno kot z drugo, ta načrt spominja na nemški Kaiserschlacht, spomladansko ofenzivo, ki jo je Nemčija sprožila marca 1918. S to ofenzivo je Nemcem uspelo zasesti več ozemlja kot v preteklih štirih letih prve svetovne vojne.

Putinove težave s pomanjkanjem streliva in orožja

Nemci so svoj prodor spomladi 1918 dosegli tako, da so predtem prisilili francoske in britanske čete, da so izkrvavele na fronti, medtem ko so za fronto nakopičili ogromne rezerve vojakov in zalog streliva. In se tako pripravljali na sprožitev uničujočega napada na Francoze in Britance.

Kempov intervju za The Telegraph:

Kot pojasnjuje Kemp, je Putinova težava, da za uničevanje ukrajinskih sil porabi ogromne količine streliva, zlasti topniške granate in balistične rakete, ter zelo veliko tankov. Čeprav ima Rusija večji obseg vojaške industrijske proizvodnje kot velik del Zahoda in še naprej vsako četrtletje v vojsko mobilizira na desettisoče ljudi, njene osnovne zaloge ostajajo nezadostne za raven, ki je potrebna za novo veliko ofenzivo.

Velika severnokorejska orožarna

Pri tem bi lahko Rusiji pomagala Severna Koreja. Ta že vsaj leto dni pošilja velike količine granat, raket in izstrelkov v Rusijo, pri čemer je veliko pošiljk organizirala skupina Wagner pokojnega Jevgenija Prigožina. Julija letos je bil Putinov obrambni minister Sergej Šojgu v Pjongjangu, kjer se je domnevno pogajal o nadaljnjih dobavah.

Ukrajinski tankist
Novice Ukrajinska vojaka: V prvih dneh protiofenzive je vladal kaos, streljali smo na lastne enote

Kemp je prepričan, da je Severna Koreja nekakšna orožarska zlata jama, saj ta država hrani ogromne zaloge težkega orožja in topniškega streliva. Veliko streliva in orožja je sicer starega in nezanesljivega, a to ne bo pomembno, če se bo Rusija za zmago zatekla k svoji stari taktiki, torej da bo uporabila svojo številčno premoč in šla kot valjar na sovražnika, trdi britanski vojaški strokovnjak.

Če hoče Zahod preprečiti črni scenarij, mora pomagati Ukrajini

Morda je v ozadju sklepanja nove osi Moskva-Pjongjang tudi Putinova želja, da bi tako prisilil Washington, da prepriča Kijev o sklenitvi premirja z Moskvo, še ugiba Kemp. Ne glede na diplomatsko dvojno igranje pa bi moral Zahod zdaj pomagati Ukrajini pri pripravah, če njihova trenutna ofenziva spodleti, kar bi Putinu omogočilo, da sproži svoj Kaiserschlacht, svetuje britanski vojaški strokovnjak.

Ruski predsednik Vladimir Putin in severnokorejski voditelj Kim Džong Un sta se pred dnevi srečala v Vladivostoku. Poskuša Putin premagati Ukrajince s pomočjo osi Moskva-Pjongjang? | Foto: Guliverimage Ruski predsednik Vladimir Putin in severnokorejski voditelj Kim Džong Un sta se pred dnevi srečala v Vladivostoku. Poskuša Putin premagati Ukrajince s pomočjo osi Moskva-Pjongjang? Foto: Guliverimage

Nemška ofenziva leta 1918 je spodletela zaradi izčrpanosti nemške vojske in pomanjkanja zalog. Po drugi strani je antantne sile okrepil prihod ameriških vojakov, kar je omogočilo antantno stodnevno ofenzivo, s katero so Berlin prisilili v kapitulacijo.

Kaj storiti, če se ponovi apokaliptični scenarij iz leta 1918

Kot poudarja Kemp, pa zdaj ne moremo računati na takšen razplet vojne v Ukrajini v primeru novega velikega ruskega napada, saj je vprašanje, ali ima Ukrajina dovolj sredstev, da zadrži ruski napad. Še bolj je vprašljivo, ali ima dovolj vojakov, da sproži svojo lastno različico "stodnevne ofenzive".

Ukrajina
Novice "Rusi vedo, da jim v zraku ne moremo nič. Pobili so polovico naše enote."

"Če bo ta apokaliptični scenarij iz leta 1918 postal resničnost, bodo potrebna velika prizadevanja Zahoda in Ukrajine – večja, kot so bila že vložena. To bo izjemno drago za vse, morebitne posledice (ruskega uspeha, op. p.) pa bodo preveč grozljive, da bi sploh razmišljali o njih," še svari britanski vojaški strokovnjak v svoji analizi zadnjega vojaškega dogajanja v Ukrajini.

Svarila finskega vojaškega strokovnjaka

Podobno kot Kemp razmišlja tudi finski vojaški strokovnjak Pasi Paroinen, ki že več mesecev preučuje rusko obrambo pred ukrajinsko protiofenzivo. "Če Ukrajina ne doseže preboja, Rusom nič ne preprečuje, da bi se vkopali in sprožili protinapade," je za Wall Street Journal povedal Paroinen.

Čeprav je Kijev v začetku septembra razglasil preboj Surovikinove linije, pa je finski vojaški analitik prepričan, da ne gre za preboj, ampak je za zdaj to le razpoka v ruski obrambni črti.

Tank Leopard 2
Novice V Ukrajini prvič spopad nemških leopardov z ruskimi tanki? #video
uničeni tanki, leopard, Ukrajina
Novice Ukrajinci rešujejo uničene leoparde #video
Ukrajinska vojska
Novice So to skrivni načrti ukrajinske protiofenzive?
Ukrajinski vojaki
Novice Je to načrt protiofenzive, s katero bodo Ukrajinci pregnali Ruse?
Ukrajinski tank
Novice Je to ukrajinska pot k zmagi?
Vladimir Putin
Novice Je to glavni razlog, zaradi katerega bo Putin izgubil vojno?
Niall Ferguson
Novice Ali ta mož res ve, kako se bo končala vojna v Ukrajini?
Ukrajinski tank
Novice Je to pet korakov, ki jih mora narediti Ukrajina, če želi premagati Rusijo?
Ne spreglejte