Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 3. 2014,
20.33

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gaza Izrael

Sreda, 12. 3. 2014, 20.33

8 let, 1 mesec

Iz Gaze več kot 50 raket, Izrael že vrnil udarec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izrael je na območje Gaze izstrelil okoli 16 raket. S tem so oblasti uresničile napoved o ostrem odzivu na bombardiranje, ko so z območja Gaze Palestinci na jug Izraela izstrelili okoli 100 raket.

Več deset tisoč ljudi je na jugu Izraela danes zaradi raket v paniki iskalo zatočišče. Tako hudega obstreljevanja niso vajeni, saj ga ni bilo že vse od novembra 2012. Ena od raket naj bi pristala v bližini knjižnice, druga pa blizu bencinske črpalke v mestu Sderot.

Odgovornost za raketiranje je prevzelo palestinsko gibanje Islamski džihad oziroma njegovo oboroženo krilo brigade Al Quds. V torek so bili namreč v napadih izraelskih letal ubiti trije pripadniki tega gibanja.

Izraelski premier Netanjahu napovedal oster odziv Izraelski premier Benjamin Netanjahu je napovedal oster odziv. Kot so sporočili iz njegovega kabineta, bodo proti vsem tistim, ki želijo škoditi judovski državi, ukrepali "z veliko silo". Izraelska vojaška letala so kmalu zatem na območje Gaze v petih napadih na pet različnih krajev izstrelila 16 raket.

Zunanji minister zagrozil s ponovno okupacijo Gaze Izraelski zunanji minister Avigdor Liberman pa je zagrozil s ponovno okupacijo Gaze. "Po takšnem napadu ni druge alternative kot ponovna popolna okupacija celotnega območja Gaze," je izjavil. Izrael je svoje vojaške sile in judovske naseljence iz Gaze umaknil poleti 2005.

"Odgovorna je okupacija" Palestinsko gibanje Hamas, ki nadzoruje Gazo, pa je odgovornost za stopnjevanje napetosti pripisalo Izraelu. "Odgovorna je okupacija, opozarjamo na posledice stopnjevanja napetosti in ponavljamo, da je upor pravica palestinskega ljudstva do samoobrambe," je izjavil tiskovni predstavnik gibanja Ihab Al Gasin.

Raketne napade je obsodil britanski premier David Cameron, ki se mudi na obisku v Izraelu in na palestinskih območjih.

O ranjenih sicer ne poročajo.

Ne spreglejte