Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 4. 2024,
17.42

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

Natisni članek

Ursula von der Leyen napad Josep Borell Gaza Izrael Iran

Torek, 16. 4. 2024, 17.42

1 teden, 6 dni

Izrael v Libanonu ubil lokalnega poveljnika Hezbolaha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34
Iran Izrael | V izraelskem napadu je bil ubit lokalni poveljnik šiitskega gibanja Hezbolah. | Foto Reuters

V izraelskem napadu je bil ubit lokalni poveljnik šiitskega gibanja Hezbolah.

Foto: Reuters

V izraelskem napadu na jugu Libanona je bil ubit lokalni poveljnik šiitskega gibanja Hezbolah, je danes sporočil vir blizu skupine. Po navedbah libanonske tiskovne agencije NNA sta bila v napadu ranjena dva človeka. Hezbolah je medtem napadel cilj na severovzhodu Izraela in pri tem ranil tri ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

"V izraelskem napadu je bil umorjen terenski poveljnik v regiji Naqura," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal neimenovani vir blizu Hezbolaha, ki ga podpira Iran. Kmalu zatem je smrt poveljnika potrdila tudi izraelska vojska, ki naj bi konec marca ubila tudi enega vodilnih članov gibanja Alija Abdela Hasana Naima.

Libanonska tiskovna agencija NNA je pred tem poročala, da je v izraelskem napadu na avtomobil v kraju Ain Bal na jugu države umrl en človek, dva sta bila ranjena. Še dva avtomobila naj bi izraelska vojaška letala napadla v kraju Šehabija, približno deset kilometrov od An Bala.

Medtem je Hezbolah po lastnih navedbah z eksplozivnimi droni in raketami napadel cilj v Izraelu. Dva letalnika sta eksplodirala v bližini kraja Beit Hilel na skrajnem severovzhodu države, je sporočila izraelska vojska. Gibanje trdi, da je bil tarča napada izraelski sistem zračne obrambe. V napadu so bili po navedbah Izraela ranjeni trije ljudje.

Od napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra so se razmere na izraelsko-libanonski meji močno zaostrile – redno prihaja do obstreljevanja med izraelskimi silami in Hezbolahom, raketiranja in napadov z droni.

V Izraelu je doslej v napadih Hezbolaha življenje izgubilo deset vojakov in osem civilistov. Na drugi strani je bilo v napadih izraelskih sil na ozemlje Libanona ubitih več kot 360 ljudi, večinoma borcev Hezbolaha, pa tudi najmanj 70 civilistov.

Izraelski zunanji minister: Iran je treba ustaviti zdaj, preden bo prepozno

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je danes v luči nedavnega iranskega napada sprožil diplomatsko ofenzivo proti Teheranu ter 32 držav pozval, naj uvedejo sankcije proti iranski revolucionarni gardi in iranskemu raketnemu programu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je iranski predsednik Ebrahim Raisi danes Izrael ponovno posvaril pred morebitnim povračilnim napadom, kar je razvidno iz spletne strani predsednika Islamske republike. 

"Poleg vojaškega odziva na izstrelitev raket in brezpilotnih letal vodim tudi diplomatsko ofenzivo proti Iranu," je na družbenem omrežju X zapisal Kac. Pojasnil je, da je 32 državam poslal pisma, govoril z več deset zunanjimi ministri in politiki po vsem svetu ter pozval k uvedbi sankcij proti iranskemu raketnemu programu in k razglasitvi revolucionarne garde za teroristično organizacijo.

Pri tem sicer ni navedel, katere države je pozval k uvedbi sankcij. Poudaril je le, da bi ti ukrepi pomagali "upočasniti in oslabiti" Teheran. "Iran je treba ustaviti zdaj, preden bo prepozno," je še dodal.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je medtem v ponedeljek opozoril, da Iran s svojimi dejanji ogroža svetovni mir. Prepričan je, da bi se mednarodna skupnost morala združiti in zoperstaviti iranski agresiji.

Iran je v soboto zvečer na Izrael izstrelil več kot 300 dronov in raket, ki pa jih je Izrael s pomočjo zaveznikov večinoma sestrelil. Po navedbah Teherana je šlo za odgovor na uničenje iranskega konzulata v Damasku 1. aprila, odgovornost zanjo pa so pripisali Izraelu.

Izrael napoveduje odgovor, a odločitve o konkretnih povračilnih ukrepih še ni sprejel.

Iran Izrael
Novice Izrael želi odgovoriti Iranu brez sprožitve regionalne vojne

Iranski zunanji minister: Nimamo namena stopnjevati napetosti

Po napadu Irana na Izrael sta se po telefonu pogovarjala tudi iranski in kitajski zunanji minister, Husein Amirabdolahian ter Wang Yi. Iran je pri tem izrazil voljo izkazati zadržanost.

Iranski zunanji minister je kitajskemu kolegu v pogovoru predstavil podrobnosti glede napada na njihov konzulat in zatrdil, da se Varnostni svet ZN nanj ni ustrezno odzval, Iran pa ima pravico do samoobrambe v odgovor na kršitev svoje suverenosti.

Obenem je Amirabdolahian zagotovil pripravljenost Irana, da izkaže zadržanost, in da nima namena dalje stopnjevati napetosti, češ da je trenutni položaj zelo občutljiv, izhaja iz sporočila kitajskega ministrstva, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Wang je medtem obsodil napad na iranski konzulat, ki ga je označil za resno kršitev mednarodnega prava ter kot nesprejemljivega.

"Zdi se, da je Iran sposoben dobro upravljati položaj in prihraniti regiji dodaten nemir, obenem pa ohraniti svojo suverenost in dostojanstvo," je glede na poročanje agencije Xinhua o odzivu Irana dejal Wang.

Kitajska je tesna partnerica Irana. ZDA so jo večkrat pozvale, naj izkoristi svoj vpliv na Teheran za zmanjšanje napetosti v regiji, ki jih trenutno poganja vojna v Gazi.

Iranski predsednik ponovno posvaril Izrael pred povračilnim napadom

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je danes Izrael ponovno posvaril pred morebitnim povračilnim napadom, je razvidno iz spletne strani predsednika Islamske republike. V pogovoru s katarskim emirjem Tamimom bin Hamadom al Tanijem je Raisi dejal, da bo najmanjše dejanje Izraela proti iranskim interesom naletelo na "obsežne in boleče posledice".

Kako bo postopala EU?

Zunanji ministri držav članic EU bodo danes na neformalnem videokonferenčnem zasedanju razpravljali o nadaljnjem ukrepanju Unije po iranskem napadu na Izrael pretekli konec tedna, pri čemer se omenja tudi možnost dodatnih sankcij proti Teheranu. Članice EU so napad ostro obsodile in obe strani pozvale k zadržanosti.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell je že dan po napadu, ki ga je Iran izvedel v noči na nedeljo, sklical izredno videokonferenčno zasedanje zunanjih ministrov članic. Kot je zapisal, je cilj EU prispevati k umiritvi razmer in varnosti v regiji.

Ministri bodo govorili o tem, kako naj Unija ukrepa v luči tega napada. O tem bodo v sredo in četrtek razpravljali tudi voditelji držav članic.

Borrell je v nedeljski izjavi v imenu vseh 27 članic obsodil iranski napad na Izrael. Poudaril je, da nadaljnja zaostritev že tako zelo napetih razmer v regiji, kjer potekajo spopadi med izraelsko vojsko in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, ni v nikogaršnjem interesu. "Vse strani pozivamo k skrajni zadržanosti," je še zapisal v izjavi.

Na mizi dodatne sankcije proti Teheranu

Podobno je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je obenem napovedala razmislek o dodatnih sankcijah proti Teheranu, predvsem na področjih proizvodnje brezpilotnih letalnikov in raket.

Iran je v soboto zvečer na Izrael izstrelil več kot 300 dronov in raket, ki pa jih je Izrael s pomočjo zaveznikov večinoma sestrelil. Po navedbah Teherana je šlo za odgovor na uničenje iranskega konzulata v Damasku 1. aprila, odgovornost za katero so pripisali Izraelu.

Izraelske oblasti odločitve o morebitnih povračilnih ukrepih na iranski napad še niso sprejele.

Zunanje ministrstvo odsvetuje vsa potovanja v Izrael

Ministrstvo za evropske in zunanje zadeve (MZEZ) slovenskim državljanom zaradi razmer v Izraelu iz varnostnih razlogov odsvetuje vsa potovanja v to državo. Zanjo po novem velja najvišja stopnja previdnosti, ministrstvo pa slovenskim državljanom v Izraelu priporoča, naj ravnajo previdno ter sledijo in upoštevajo navodila lokalnih oblasti.

s
Novice Neverjetni posnetki izraelskega uničenja iranskih kamikaz #video
Ne spreglejte