Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 7. 2008,
14.23

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 16. 7. 2008, 14.23

8 let, 1 mesec

Iran v pogajanjih ne bo sprejel groženj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Iranski duhovni vodja ajatola Ali Hamenej je danes poudaril, da Teheran v pogajanjih o jedrskem programu ne bo sprejel groženj glavnih svetovnih sil.

Hamenej je o tem spregovoril v luči sobotnega srečanja glavnega iranskega jedrskega pogajalca Saeda Džalilija in predstavnika EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierja Solane v Ženevi. "Iran bo sodeloval na pogajanjih, vendar ne bo sprejel groženj," je dejal Hamenej. Poudaril je, da so iranska stališča zelo jasna, s čimer je mislil predvsem na že večkrat zavrnjene pozive s strani Združenih narodov, naj ustavi sporno bogatenje urana. Na pogajanjih tudi predstavnik ZDA Hamenej je o omenjenem spregovoril v luči srečanja med Džalilijem in Solano, ki naj bi se po napovedih v soboto srečala v švicarski Ženevi. Srečanje naj bi prvič potekalo ob prisotnosti ameriškega predstavnika. Pogajanj o iranskem jedrskem programu naj bi se namreč udeležil tudi ameriški državni podsekretar William Burns. V ameriškem State Departmentu ob tem poudarjajo, da Burns ne bo sodeloval pri pogajanjih. Solana je sicer že pretekli teden povedal, da ni preveč optimističen, da bi na sobotnem srečanju lahko dosegli napredek.

Iran se je na mednarodno zahtevo po ustavitvi bogatenja urana, za katerega se Zahod boji, da je namenjeno izdelavi jedrskega orožja, nazadnje odzval pred desetimi dnevi. Vsebine odgovora sicer niso razkrili, vendar je znano, da iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad v odgovoru ostaja pri stališču, da se Iran ne namerava odreči svoji pravici do jedrskega programa.

Gospodarske in trgovinske spodbude za Iran Solana je že sredi junija kot znak prizadevanj za rešitev iranske jedrske krize Teheranu predal nov predlog šesterice, ki sodeluje v jedrskih pogajanjih z Iranom (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija). V tem predlogu so Teheranu ponudili gospodarske in trgovinske spodbude, šlo pa naj bi za "osveženi predlog", ki ga je Solana Iranu izročil že junija 2006 in v katerem je šesterica izrazila pripravljenost pomagati Teheranu pri razvoju bolj sodobne tehnologije in pri nabavi obogatenega urana v miroljubne namene.

V predlogu šesterica priznava pravico Irana do jedrske energije, ob tem pa ga poziva, naj deluje v skladu z resolucijami Varnostnega sveta Združenih narodov.

Iran zavrača vse obtožbe Zahoda in zatrjuje, da je jedrski program namenjen pridobivanju energije in ne jedrskemu oboroževanju.

Ne spreglejte