Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2012,
9.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 10. 2012, 9.58

8 let

Francoski obveščevalec: Al Asad izdal Moamerja Gadafija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po besedah nekdanjega francoskega obveščevalca naj bi Bašar Al Asad izdal nekdanjega libijskega predsednika Gadafija, hkrati pa razkril, kakšno vlogo pri njegovi smrti je imela Francija.

Čeprav je preteklo že skoraj leto dni, odkar je bil ubit nekdanji libijski predsednik Moamer Gadafi, do pred kratkim ni bilo znano, kako so ga odkrili v mestu Sirte. Nekdanji francoski obveščevalec Rami El Obeidi je za Daily Telegraph razkril, da ga je izdal njegov največji zaveznik, sirski predsednik Bašar Al Asad, da se je zavaroval.

Ko je mednarodna skupnost postala bolj pozorna na Sirijo kot na dogajanje v Libiji, se je po besedah enega od nekdanjih francoskih obveščevalcev Al Asad odločil, da Parizu ponudi telefonsko številko, prek katere so pozneje lahko izsledili Gadafija, vendar v zameno, da Francija popusti pritisk na Damask. "V zameno za to informacijo je Al Asad dobil obljubo francoske vlade, da bo manj pritiskala na režim, kar se je tudi uresničilo," je povedal El Obeidi.

Trditve še niso potrjene Čeprav Daily Telegraph trditev ni mogel potrditi, je ocenil, da bi bile lahko resnične, saj je nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy odigral ključno vlogo pri misiji zveze Nato v Libiji, hkrati pa je tudi tisti, ki je mednarodno skupnost opozoril na Al Asadov režim. Trditve El Obeidija pa je potrdil nekdanji premier libijske tranzicijske vlade Mahmud Jibril, ki je potrdil, da je v operaciji, v kateri je bil ubit Gadafi, sodeloval tudi tuji agent, vendar njegove identitete ni razkril. Vendar pa je italijanski časnik Corriere della Sera razkril, da naj bi šlo za francoskega agenta.

Če se trditve El Obeidija izkažejo za resnične, bi to lahko osramotilo zvezo Nato, ki je pred bombardiranjem v Libiji dejala, da ne cilja na posameznike. Kot je znano, je Gadafijevo zatočišče odkrila libijska nacionalna osvobodilna vojska in ga zajela živega, vendar je zveza Nato bombardirala konvoj, v katerem je potoval Gadafi. Pozneje so sicer pojasnili, da niso vedeli, da v njem potuje Gadafi. Ta je sicer napad preživel, vendar so ga zajele libijske uporniške sile, ki so ga usmrtile.

Francija je nadzorovala operacijo, v kateri je bil ubit Gadafi El Obeidijeva različica dogodkov pa se razlikuje od uradne, saj je razkril, da je Francija pravzaprav nadzorovala celotno operacijo in nad Gadafija poslala upornike, ki so prestregli njegov konvoj. Povedal je tudi, da je bilo francoski vladi vseeno, kako z Gadafijem ravnajo po zajetju, čeprav so upornike spodbujali k temu, da ga pustijo pri življenju. "Francoska obveščevalna služba je neposredno povezana s smrtjo Gadafija," je še povedal El Obeidi.

El Obeidi je še razkril, da so nadzorovali njegov satelitski telefon. Ko je poklical svoja privrženca Jusufa Šakirja in Ahmeda Jibrila je francoska obveščevalna služba lahko določila, kje natančno se Gadafi skriva, lahko pa so nadzorovali vsak njegov gib. Nekateri diplomati pa celo namigujejo, da si je Nicolas Sarkozy močno želel, da bi Gadafi umrl. Ta naj bi mu pomagal financirati njegovo predsedniško kampanjo, kar pa Sarkozy ni želel, da kdorkoli izve.

Ne spreglejte