Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 11. 2010,
9.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 11. 2010, 9.29

8 let

Estonski politik mesec dni živel z minimalno socialno podporo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Estonski politik je mesec dni preživel z minimalno socialno podporo, ki v Estoniji znaša 64 evrov na mesec.

S tem je želel pozornost javnosti usmeriti na težave, s katerimi se soočajo tisti, ki morajo s tolikšno vsoto preživeti vsak mesec.

Uspel je preživeti z dvema evroma na dan Heimar Lenk, sicer nekdanji novinar in član estonskega parlamenta, je povedal, da je mesec dni jedel le ovsene kosmiče in kruh. Pojasnil je, da je vseh 64 evrov porabil za hrano, prejemniki podpore pa morajo denar razporediti še med druge stroške, kot so na primer higienski pripomočki. Lenk, ki je v mesecu dni shujšal skoraj tri kilograme, je uspel preživeti z dvema evroma na dan. Jedel je le poceni ovsene kosmiče in beli kruh ter pil veliko čaja.

"Primerna vsota za kritje stroškov bi znašala 278 evrov" "Vsota, ki jo parlament trenutno namenja ljudem v stiski, nikakor ne zadošča za vzdrževanje minimalnih standardov normalnega življenja," je dejal Lenk, ki meni, da bi primerna vsota za kritje stroškov hrane in oblačil znašala 278 evrov.

Lenka so obtožili populizma Številni člani estonske vladajoče desničarske koalicije so Lenka obtožili populizma. "Moja priljubljenost pri ženskah je strmo narasla, popolne neznanke so me nagovarjale v supermarketih, kjer sem iskal najcenejšo hrano," je obtožbe komentiral Lenk.

Država nekdanje Sovjetske zveze s 1,3 milijona prebivalcev, ki se je Evropski uniji pridružila 2004, je bila v preteklosti sicer pogosto pohvaljena zaradi svoje konservativne fiskalne politike, dobila je tudi potrditev za vstop v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in evro območje. Kasneje jo je močno prizadela ekonomska kriza, njeno gospodarstvo je v letu 2009 upadlo kar za 14 odstotkov. Brezposelnost je v Estoniji narasla s 13,4 odstotka v drugi četrtini leta 2009 na 18,6 odstotka v istem obdobju letos.

Ne spreglejte