Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 8. 2012,
14.58

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

tolpe

Petek, 31. 8. 2012, 14.58

3 leta, 1 mesec

Barrio 18 – smrtonosna tolpa, ki je v Salvadorju orožje postavila v kot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zloglasna ulična tolpa Barrio 18, ki izvira iz Los Angelesa, je v Salvadorju segla v roko svojemu najhujšemu sovražniku in začasno prenehala z nasiljem.

Ob besedni zvezi ulična tolpa se marsikomu v misli prikrade slika povezane skupine, ki se zaradi svoje revščine zateka h kaznivim dejanjem in nasilju, vse stereotipe pa podre 18. ulična tolpa, ali bolj znana kot Barrio 18, ki je ena največjih uličnih tolp na svetu, hkrati pa prefinjeno organizirana. Transnacionalna 18. ulična tolpa, ki ima sicer kar nekaj imen, med njimi so poleg Barrio 18 pogosta še M18, Calle 18 in La18, je strah in trepet prebivalcev Los Angelesa, njen vpliv pa sega tudi čez meje ZDA v Kanado, Peru, Mehiko, Honduras, Gvatemalo in Salvador. Tu pa se lahko oblasti pohvalijo z zgodovinskim dosežkom, saj sta si pred kratkim dve rivalski tolpi segli v roke in sklenili začasno premirje.

Iz tolpe Clanton 14 je nastala tolpa Barrio 18

Korenine 18. ulične tolpe segajo v pozna šestdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je temelje tolpe postavila tolpa Clanton 14, ki si je ime nadela po ulici Clanton v Rampartu. Pozneje nekateri člani niso bili zadovoljni z vodenjem tolpe in ustanovili svojo toplo ter jo poimenovali Barrio 18. Ta še danes velja za eno največjih uličnih tolp, ki ima več deset tisoč članov, hkrati pa se je s svojimi kaznivimi dejanji znašla tudi v središču pozornosti ameriškega zveznega urada FBI.

Samo v Los Angelesu je tolpa zaradi učinkovitejšega delovanja razdeljena na pet skupin, vsaka od njih pa pokriva točno določen predel Los Angelesa. Vsaka takšna skupina pa ima pod sabo še več manjših tolp in klik. Čeprav so podskupine hierarhično organizirane, to ne velja za celotno tolpo, saj tolpi ne načeluje en človek, kot bi morda mislili.

Pripadnost tolpi izkazujejo s tetovažami

Članov 18. ulične tolpe sicer ni lahko spregledati, saj je kot za druge ulične tolpe tudi za to značilno, da pripadnost tolpi izkazujejo s tetovažami. Pripadniki tolpe si na različne dele telesa največkrat vtetovirajo številko 18 v različnih kombinacijah – gre za rimski zapis številk, ali pa številko 18 sestavijo iz treh šestic ali dveh devetic. Tisti manj privrženi tetovažam številk pa nosijo napis BEST, kar predstavlja začetnice besede Barrio Eighteen Street.

Za razliko od nekaterih drugih tolp pa se morajo člani tolpe držati strogih pravil. Tako jim na primer ni dovoljeno, da jemljejo trde droge, spoštovati pa morajo tudi ukaze vodje posameznih skupin tolpe. V primeru, da so do njih nespoštljivi, jih čaka 18-sekundni tepež, za resnejše "zločine" pa jih lahko drugi člani obsodijo na smrt. Tolpa, ki jo zaradi rekrutacije mladostnikov nekateri poimenujejo tudi vojska otrok, je dejavna v vseh kriminalnih operacijah – poleg preprodaje drog, s katero jo zalagajo mehiški in kolumbijski karteli, so znani po ponarejanju, plačanih umorih, izsiljevanju in preprodaji orožja.

Vprašanje, koliko časa bo trajalo premirje med tolpama

V Los Angelesu tolpo sestavljajo predvsem imigranti iz Latinske Amerike, zaradi pogostih deportacij v domovino pa je vse več frakcij 18. ulične tolpe tudi v Srednji Ameriki. Brutalnega nasilja so tako vajeni tudi prebivalci Salvadorja, kjer so spopadi rivalskih tolp nekaj popolnoma običajnega. Prebivalci so tako vsak dan podvrženi teroriziranju članov tolp, katerim pripada med 30 in 50 tisoč ljudi, ki so poleg vsega še do zob oboroženi. Tolpe, ki delujejo na območju glavnega mesta, so po podatkih obrambnega ministrstva odgovorne za množične ugrabitve in izsiljevanja, v katerih se ne spravljajo samo na pripadnike nasprotne tolpe, temveč tudi na nedolžne civiliste.

Boji med 18. ulično tolpo in tolpo Mara Salvatrucha so tako pripeljali državo na rob obupa, dokaz za to pa so tudi statistični podatki, ki kažejo, da je največ nasilja ravno v tej srednjeameriški državi. Večina pripadnikov tolp se zaradi takšnih in drugačnih kaznivih dejanj znajde za zapahi, kjer pa se boji med njimi nadaljujejo. Pred kratkim so salvadorske oblasti s pomočjo lokalnih duhovnikov dosegle prenehanje nasilja, vendar so morale za sklenitev dogovora obljubiti premestitev nekaterih članov tolp v manj varovane zapore, kar so Salvadorčani opisali kot dogovor s hudičem. V tej luči pa voditelji tolp, ki so se sicer zavezali k spoštovanju sklenjenega premirja, ne obljubljajo, da bo mir trajal večno.

Ne spreglejte