Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2019,
13.45

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Natisni članek

Boris Johnson Evropska unija Velika Britanija brexit

Nedelja, 1. 9. 2019, 13.45

4 leta, 8 mesecev

Barnier: Možnosti za brexit brez dogovora so vedno večje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Brexit | Velika Britanija bo po napovedih britanskega premierja Borisa Johnsona EU zapustila 31. oktobra, pa naj si bo z ali brez dogovora z Brusljem. | Foto Reuters

Velika Britanija bo po napovedih britanskega premierja Borisa Johnsona EU zapustila 31. oktobra, pa naj si bo z ali brez dogovora z Brusljem.

Foto: Reuters

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier ni optimističen o možnosti, da bi še lahko preprečili izstop Velike Britanije iz EU brez dogovora. Kot je zapisal v gostujočem komentarju za časnik Sunday Telegraph, v primeru izstopa brez dogovora ne bo prehodnega obdobja ali delnih dogovorov. "EU bo delovala le za zaščito lastnih interesov," je poudaril Barnier.

"Prišel je trenutek resnice, Združeno kraljestvo se bo moralo odločiti, ali bo EU zapustilo z dogovorom ali brez," je poudaril Michel Barnier. Britanski premier Boris Johnson je jasno napovedal, da brexita, ki je načrtovan za 31. oktobra, tokrat ne bodo preložili. Obenem je pozval k spremembam že usklajenega izstopnega dogovora, po katerih bi se Velika Britanija za zdaj zavezala k spoštovanju številnih pravil EU, nato pa bi se v prehodni fazi pogajali o celovitem sporazumu o sodelovanju.

Protesti v Londonu
Novice Protestniki v Londonu: Boris Johnson, lahko te je sram!

Johnson pozval Bruselj k vnovičnim pogajanjem

Jabolko spora je še vedno zlasti tako imenovano severnoirsko varovalo, ki naj bi preprečilo uvedbo nadzora na meji na Irskem otoku. Britanski premier je Bruselj že pozval k umiku spornega varovala iz izstopnega sporazuma, vendar pa je EU možnost pogajanj o tem vprašanju izključila. "Varovalo je največji kompromis, ki ga EU še lahko ponudi državi nečlanici," je zapisal Barnier.

Kot je še navedel, EU ne more preprečiti Veliki Britaniji, da se odloči za brexit brez dogovora. "Ne bi pa razumel logike takšne odločitve, saj bi iste težave morali rešiti po 31. oktobru," je še dodal glavni pogajalec EU za brexit.

Boris Johnson
Novice Škotski sodnik zavrnil začasno prepoved prekinitve dela britanskega parlamenta
Ne spreglejte