Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 7. 2023,
8.52

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,81

Natisni članek

Volodimir Zelenski Vladimir Putin Rusija Ukrajina

Nedelja, 23. 7. 2023, 8.52

10 mesecev

515. dan vojne v Ukrajini

Ameriški vojaški inštitut: Ukrajinska "ognjena pest" uničuje rusko vojsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,81
Vojna | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Ukrajinci so po navedbah ameriškega Inštituta za vojne študije (ISW) z Zahoda dobavljeno topniško in raketometno orožje oblikovali v nekakšno "ognjeno pest". Z njo naj bi učinkovito uničevali rusko logistiko, med drugim skladišča orožja.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

13.58 Putin Lukašenku: Ukrajinska protiofenziva je spodletela
12.11 Sumljiva smrt domnevnega glavnega Putinovega prisluškovalca
8.51 Ameriški vojaški inštitut: Ukrajinska "ognjena pest" uničuje rusko vojsko

13.58 Putin Lukašenku: Ukrajinska protiofenziva je spodletela

V ruskem mestu Sankt Peterburg sta se danes sestala predsednika Rusije in Belorusije, Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko. To je njuno prvo srečanje v živo, odkar je Lukašenko junija posredoval pri končanju upora ruske najemniške vojaške skupine Wagner. Putin je Lukašenku dejal, da je ukrajinska protiofenziva proti Rusiji spodletela.

"Spremenil sem nekaj svojih načrtov," je Putin po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal ob srečanju z beloruskim kolegom Lukašenkom v Konstantinovski palači v Sankt Peterburgu. Dodal je, da bosta za pogovore "porabila dan in pol, morda dva dni".

Voditelja se bosta po Putinovih besedah med drugim pogovarjala o varnosti v Vzhodni Evropi. Beloruski voditelj je dejal tudi, da nadzorujejo borce skupine Wagner, ki so po junijskem spodletelem uporu proti vojaškemu vodstvu v Moskvi na ozemlju njegove države.

"Zanima jih, ali lahko gredo na Zahod, prosijo me za dovoljenje, da gredo na izlet na Poljsko, v Varšavo, v Rzeszow. Seveda pa jih zadržujem v osrednji Belorusiji, kot smo se dogovorili," je Lukašenko še dejal Putinu.

12.11 Sumljiva smrt domnevnega glavnega Putinovega prisluškovalca

V Moskvi je v skrivnostnih okoliščinah umrl še en milijonar, piše britanski medij Sun. To je bil strokovnjak za prisluškovanje Anton Čerepenikov, ki so ga našli mrtvega v njegovi pisarni v Moskvi. Uradni vzrok smrti je zastoj srca. Toda ker so vzrok smrti uradno razglasili še pred obdukcijo, se pojavljajo dvomi. Še zlasti zato, ker eden od prijateljev mrtvega milijonarja dvomi o srčnem zastoju.

Sun, ki se sklicuje na neimenovani vir v Rusiji, piše, da je bil Čerepenikov ključni mož v Putinovem oblastnem aparatu in je imel tako rekoč popoln nadzor nad prisluškovanjem ruskim državljanom. Novica o smrti Čerepenikova spodbuja različne razlage tudi zato, ker iz Rusije prihajajo informacije, da ima šef wagnerjevcev Jevgenij Prigožin sodelavce v ruskih varnostnih službah. To seveda sproža ugibanja, da je bil morda Čerepenikov eden od Prigožinovih sodelavcev.

8.51 Ameriški vojni inštitut: Ukrajinska "ognjena pest" uničuje rusko vojsko

Kot trdi ameriški Inštitut za vojne študije (ISW), je ukrajinska vojska pod odgovornim generalom Sergejem Baranovom oblikovala nekakšno "ognjeno pest", sestavljeno iz oborožitvenih sistemov, ki jih je dobavil Zahod. Ta je odgovorna za okoli devetdeset odstotkov trenutnih ruskih izgub.

Po navedbah ISW je ciljno obstreljevanje ruske logistike v Ukrajini močno omejilo možnosti, ki so bile na voljo sovražnim enotam. Tako je učinkovit protiogenj skoraj nemogoč.

Po besedah ​​ukrajinske tiskovne predstavnice je uspeh "ognjene pesti" viden na primer v Hersonu na jugu Ukrajine: tam se je obseg ruskih raketnih napadov bistveno zmanjšal, kar je predvsem posledica ukrajinskih topniških napadov na ruska skladišča streliva, piše nemški medij Focus.

Ukrajina
Novice Moskva: Na jugu Ukrajine ubit ruski vojni dopisnik
plaža na Krimu
Mnenja Branko Soban: Suicidalni turizem
ruska vojska
Novice "S tem ukrepom bi imeli milijon in pol pripadnikov ruskih oboroženih sil"
Aleksej Navalni
Novice Zaprti ruski politik vojno v Ukrajini označil za "največjo neumnost tega stoletja" #video
Ukrajina
Novice "Rusi vedo, da jim v zraku ne moremo nič. Pobili so polovico naše enote."
Ukrajinska vojska
Novice Razkrito je, zakaj so Američani Ukrajincem dali kasetne bombe
Ne spreglejte