Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2022,
6.57

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,52

52

Natisni članek

meja nasilje Srbija Kosovo

Ponedeljek, 1. 8. 2022, 6.57

1 leto, 9 mesecev

V kaos na Kosovu se je vmešal tudi vodja Čečenov: "Gre za versko vprašanje"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,52

52

Ramzan Kadirov | Po besedah vodje Čečenov na Kosovu ne gre za politično, temveč versko vprašanje. | Foto Reuters

Po besedah vodje Čečenov na Kosovu ne gre za politično, temveč versko vprašanje.

Foto: Reuters

Po posredovanju ZDA se je kosovska vlada odločila, da bo za mesec dni odložila uvedbo ukrepov, ki so včeraj povzročili več incidentov po državi. Kosovski Srbi so zato dopoldne začeli odstranjevati blokade z vseh glavnih in stranskih prometnic na severu države. Dogajanje na Kosovu je komentiral tudi vodja Čečenov Ramzan Kadirov.

Kosovska vlada je zaradi napetosti prestavila za danes predvideno uveljavitev novih pravil na meji, v skladu s katerimi na kosovsko ozemlje ne bi bil več mogoč vstop s srbsko osebno izkaznico, kosovski Srbi s srbskimi registrskimi tablicami bi te morali zamenjati. Ukrep so oblasti po posvetovanjih z ZDA in EU prestavile za en mesec.

Kosovski premier Albin Kurti je v zgodnjih jutranjih urah tvitnil, da se je Priština z mednarodnimi partnerji dogovorila o začasnem odlogu uveljavitve novih pravil, ki naj bi začela veljati danes.

V kaos na Kosovu se je vmešal tudi vodja Čečenov: "Gre za versko vprašanje"

"Ker v Ukrajini njeni načrti propadajo, se je zahodna aliansa Nato odločila, da bo dregnila v rano na Balkanu," je razmere na Kosovu prek svojega kanala na Telegramu komentiral voda Čečenov Ramzan Kadirov. Kadirov je pozval tako Srbe kot Kosovce, naj "vržejo Nato iz enačbe in sami ustvarijo svojo prihodnost". Po besedah vodje Čečenov na Kosovu ne gre za politično, temveč versko vprašanje.

Kosovski Srbi odstranjujejo barikade na severu Kosova

Kosovski Srbi so dopoldne začeli odstranjevati blokade z vseh glavnih in stranskih prometnic na severu Kosova, potem ko je Priština zaradi napetosti za mesec dni odložila za danes predvideno uveljavitev novih pravil na meji. 

Po poročanju več regionalnih medijev so kosovski Srbi okoli 11. ure začeli odstranjevati cestne barikade, ki so jih postavili v nedeljo zvečer. Začeli so umikati tovornjake in odhajati z barikad.

V nekaj urah je pričakovati, da bodo vse prometnice znova povsem prevozne, tako da bo znova možen prehod preko mejnih prehodov Jarinje in Brnjak s Srbijo, poroča srbska televizija TV Srbija na svoji spletni strani. 

Odjeknili so tudi streli

Zaradi napovedanih sprememb so se na severu Kosova, kjer živijo pretežno Srbi, okrepile napetosti. Tamkajšnji prebivalci so na cestah postavili barikade, med drugim naj bi bil blokiran dostop do dveh mejnih prehodov s Srbijo, odjeknili so tudi streli.

Kurti je povedal, da bo uveljavitev ukrepov odložena, če se umaknejo vse barikade in se ponovno zagotovi svoboda gibanja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je že pozdravil odločitev kosovskih oblasti in izrazil pričakovanje, da bodo ovire na cestah nemudoma umaknjene.

Posebni dokumenti

Tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić pričakuje, da se bodo napetosti po odločitvi kosovske vlade umirile.

Misija zveze Nato na Kosovu, Kfor, je pred tem sporočila, da razmere spremlja in je pripravljena posredovati, če bi se to izkazalo za nujno.

V skladu s prvotnimi načrti naj bi Kosovo danes prepovedalo vstop na svoje ozemlje osebam s srbskimi osebnimi izkaznicami in namesto tega začelo izdajati posebne vstopno-izstopne dokumente, ki bi veljali tri mesece.

Recipročni ukrepi

Gre sicer za recipročne ukrepe Prištine, pojasnjuje Hina, saj Srbija že 11 let ne dovoljuje vstopa državljanom Kosova s kosovskimi dokumenti, ampak jim izdaja posebna dovoljenja.

Poleg tega bi stekel rok za spremembo srbskih registrskih oznak na vozilih s kosovskimi oznakami, ki bi trajal do 30. septembra. Vozil s srbskimi registrskimi oznakami je sicer največ na severu Kosova, saj tamkajšnji Srbi avtomobile pogosto registrirajo v Srbiji, ne na Kosovu. Bilo naj bi jih nekaj deset tisoč.

Aleksandar Vučić
Novice Ukrepi Kosova znova razburjajo Srbijo. Vučić: Ne dajte jim povoda za streljanje v množico. #foto
Ne spreglejte