Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2024,
8.45

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

Natisni članek

zdravniki stavka ZZZS zaslužek bolnišnica Izola Medicor

Četrtek, 28. 3. 2024, 8.45

1 mesec

Zdravniki v javnem zdravstvu stavkajo, zasebni MC Medicor pa podira rekorde

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24
bolnišnica Izola | Ker gre pri dejavnosti MC Medicorja v veliki večini za drage posege, je samoplačniških storitev izjemno malo. Njegov glavni vir prihodkov je tako zdravstvena blagajna. Lani je od ZZZS za koncesijske storitve prejel 15,8 milijona evrov, kar je najvišji znesek doslej, piše portal. | Foto STA

Ker gre pri dejavnosti MC Medicorja v veliki večini za drage posege, je samoplačniških storitev izjemno malo. Njegov glavni vir prihodkov je tako zdravstvena blagajna. Lani je od ZZZS za koncesijske storitve prejel 15,8 milijona evrov, kar je najvišji znesek doslej, piše portal.

Foto: STA

Medtem ko Fides od vlade pričakuje javno opravičilo za blatenje in diskreditacijo zdravništva, posel očitno cveti v nekaterih zasebnih klinikah z zdravniki iz javnih bolnišnic. Ena takih je zasebna klinika MC Medicor, ki prejema denar iz zdravstvene blagajne za zdravljenje kardiovaskularnih bolezni in v času stavke podira rekorde, razkriva Necenzurirano. 

Podatki, ki so jih razkrili na portalu, kažejo, da zdravniška stavka nepovratno krepi položaj največjih zasebnih klinik, ki prejemajo denar iz javne zdravstvene blagajne, navajajo.

MC Medicor je bil med epidemijo covid-19, ko so k nam prišle prve pošiljke cepiva, tudi edini med zasebniki, ki ga je prejel neposredno od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kar pomeni, da je preskočil vrsto, še navajajo. Na fotografiji Metka Zorc. | Foto: STA MC Medicor je bil med epidemijo covid-19, ko so k nam prišle prve pošiljke cepiva, tudi edini med zasebniki, ki ga je prejel neposredno od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kar pomeni, da je preskočil vrsto, še navajajo. Na fotografiji Metka Zorc. Foto: STA Ena takih je MC Medicor, zasebna klinika Metke Zorc, ki je bila že lani na vrhu lestvice prejemnikov denarja iz javne zdravstvene blagajne. Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) so februarja letos v kliniki opravili 20 odstotkov več bolnišničnih obravnav kot januarja letos. Opazno se je povečalo tudi število ambulantnih obravnav, ki jih opravlja sestrsko podjetje Medicor.

Zorčeva velja za eno najvplivnejših oseb v domačem zdravstvu z odličnimi zvezami v cerkvenih krogih, zdravila je tudi Igorja Bavčarja, nekdanjega šefa Istrabenza. "Ta bi leta 2015 moral v zapor, a je Zorčeva to preprečila, saj da je Bavčar zelo resno bolan," še piše Necenzurirano. Leto dni po operaciji so ga kamere ujele med igranjem košarke, kar je vzbudilo dvom o resnosti bolezni. 

Izposojeni zdravniki, zaposleni v UKC Ljubljana 

MC Medicor zaradi vedno večjega obsega dela najema tudi zdravnike iz javnega zdravstva, za delo pa uporablja kar prostore v Splošni bolnišnici Izola.

Marko Noč | Foto: STA , Marko Noč Foto: STA , Z MC Medicorjem sta med drugim sodelovala Marko Noč in Aleš Pleskovič, ki sta oba stoodstotno zaposlena v UKC Ljubljana, k rekordnim številkam v sestrskem podjetju Medicor pa je prispevala tudi Bojana Žvan, nekdanja predstojnica Nevrološke klinike UKC Ljubljana, ki je imela tam največ obravnav. V Medicorju občasno dela tudi Dorijan Marušič, podpredsednik strateškega sveta za zdravstvo in svetovalec ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel.

Bojana Žvan | Foto: STA , Bojana Žvan Foto: STA , Med vsemi izstopa prav "popoldansko" delo Bojane Žvan, ki je v UKC Ljubljana zaposlena stoodstotno. Iz evidenc ZZZS je razvidno, da je bila januarja samo štiri dni v Medicorjevi ambulanti. Kljub temu ji je uspelo v tem času opraviti več pregledov kot večina drugih zdravnikov, tudi tistih, ki so zaposleni v Medicorju, še piše Necenzurirano.

Žvanova pa naj bi delala še v drugih samoplačniških ambulantah, med drugim za Hippocratis Medico v Ljubljani, pa tudi v Kirurgiji Bitenc in Zdravstvenem zavodu Zdravje. Obe obvladuje Marko Bitenc. 

 

Vladna pogajanja, Fides
Novice Polh: Fides že odgovoril na predlog dogovora o mediaciji, vlada še ne
zdravniki stavka Fides
Novice Vlada in Fides uskladila in potrdila dogovor o mediaciji
Judit Varga
Novice Madžarsko pretresa novo razkritje o nečednostih v pravosodju
Fides, stavka
Novice Fides: Ni še čas za to #video

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne spreglejte