Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2024,
6.23

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

stranke volilna kampanja referendum evropske volitve evropske volitve

Četrtek, 9. 5. 2024, 6.23

1 teden, 3 dni

Začenja se kampanja pred evropskimi volitvami in referendumi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Evropske volitve, EU volitve | Kandidatne liste za evropske volitve je do zdaj vložilo osem strank. | Foto Shutterstock

Kandidatne liste za evropske volitve je do zdaj vložilo osem strank.

Foto: Shutterstock

Pred volitvami poslancev iz Slovenije v Evropski parlament in tremi posvetovalnimi referendumi, ki bodo 9. junija, bo danes uradno stekla enomesečna volilna kampanja. Državna volilna komisija bo odločala o potrditvi še šestih kandidatnih list za evropske volitve ter razpravljala o usodi liste zunajparlamentarne stranke Vesna.

Stranke in liste, ki se bodo potegovale za vstop v Evropski parlament, lahko torej danes začnejo volivce tudi uradno nagovarjati, naj na volitvah devetih poslancev iz Slovenije izberejo prav njih. Kampanja se bo zaključila v petek, 7. junija, opolnoči, ko bo začel veljati volilni molk in bo nagovarjanje volivcev prepovedano.

Kandidatne liste za evropske volitve je do zdaj vložilo osem strank. Prvi dve, listi NSi in zunajparlamentarne stranke Vesna, je državna volilna komisija (DVK) že potrdila, na današnji seji pa bo odločala še o ustreznosti kandidatnih list SLS, SD, Svobode, SDS, Levice in stranke Resni.ca. Da se bodo potegovali za sedeže v Evropskem parlamentu, so napovedali tudi v strankah DeSUS, Zeleni Slovenije, Pirati in Nič od tega, čas za vložitev kandidatur pa imajo do petka, ko se izteče rok za to volilno opravilo. Za danes so vložitev kandidatur napovedali v DeSUS.

Default siol
Novice Pravila na Siol.net v času kampanje pred volitvami v Evropski parlament ter referendumov o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu in rabi konoplje

Še vedno pa ni jasno, kakšna bo usoda kandidatne liste Vesna po smrti njihove kandidatke Mance Košir. Listo so namreč že potrdili, zakonodaja pa postopanja v primeru smrti katerega od kandidatov izrecno ne opredeljuje. Tudi o tem vprašanju bo DVK odločala na današnji seji.

Hkrati z evropskimi volitvami bodo potekali trije posvetovalni referendumi o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor ter o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

Tudi pred referendumskim trojčkom je danes uradno stekla kampanja. Kdo vse bo organizator kampanje, bo znano prihodnji teden, saj se rok, do katerega morajo organizatorji odpreti posebne transakcije račune in o tem obvestiti državno volilno komisijo, izteče v torek, 14. maja. Do zdaj so volilne račune za enega ali več referendumov odprli v parlamentarnih SDS, SD in NSi, poleg njih pa še v Gibanju za otroke in družine ter Združenju slovenskih katoliških zdravnikov.

Sicer velja, da morajo organizatorji poseben transakcijski račun odpreti, še preden opravijo prvo transakcijo, namenjeno kampanji.

Mladi za podnebno pravičnost
Novice Mladi za podnebno pravičnost: Referendumsko vprašanje o JEK2 je navijaško in manipulativno
Janez Janša in Matej Tonin
Novice SDS in NSi z zahtevo za ustavno presojo in zadržanje dveh referendumov
Predčasne volitve 2022
Novice Vsi trije referendumi bodo 9. junija, sočasno z evropskimi volitvami
Ne spreglejte