Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 8. 2011,
9.48

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

cesta

Sobota, 20. 8. 2011, 9.48

1 leto, 4 mesece

Začasna prepoved tovornega prometa skozi Zidani Most neutemeljena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Krajani Zidanega Mosta, kot kaže, ne bodo uspeli z zahtevo za začasno prepoved vse bolj gostega tovornega prometa na državni cesti skozi njihov kraj.

Kot so pojasnili na Direkciji za ceste, takšna prepoved ne bi bila utemeljena, ker pa se zavedajo težav tamkajšnjih prebivalcev, napovedujejo ureditev cestne infrastrukture.

"Omejitev uporabe ceste ni utemeljena" Kot so pojasnili na direkciji, je letošnja študija, s katero so "ocenili odliv in ugotavljali povečanje hrupa in emisij zaradi odliva težkih tovornih vozil z državnih cest z boljšimi tehničnimi elementi na vzporedne državne ceste", ugotovila, da glede na razmeroma nizko sledeno število tranzitnih težkih vozil obravnavana cesta ne predstavlja pomembnejše tranzitne poti.

"Ob upoštevanju dejstva, da glavna cesta Celje - Zidani most - Krško - Drnovo nima vzporedne cestne povezave enakih ali boljših prometno tehničnih lastnosti, za kar ni možno šteti avtoceste Celje - Ljubljana - Krško, omejitev uporabe državne ceste za tovorna motorna vozila ni utemeljena. Omejitev uporabe posameznih odsekov državnih cest za tovorna vozila lahko minister s pravilnikom odredi samo v primerih izboljšanja pretočnosti prometa ter v primerih, ko emisije, ki so posledica težkih tovornih vozil, presegajo dopustne ravni," pojasnjujejo na direkciji.

Po njihovem prepričanju mora biti torej sprejem omejitve uporabe posameznega dela državne ceste utemeljen z vplivi težkega tovornega prometa, hkrati pa takšen ukrep ne sme biti nesorazmerno škodljiv za gospodarsko panogo prevozništva, kar bi v primeru zahtevanega obvoza preko Ljubljane lahko bil.

Načrtovane naj bi bile izboljšave vozlišča Na direkciji pa dodajajo, da se sicer resnično zavedajo vozlišča v Zidanem Mostu, ki predstavlja izredno kritično točko že pri nizki prometni obremenitvi. V fazi sprejema je zato državni prostorski načrt, po katerem načrtujejo tudi vozlišče v Zidanem Mostu, z njegovo izgradnjo pa se bo izboljšala pretočnost prometa v smeri Celja in Sevnice.

Krajani Zidanega Mosta, zlasti tisti, ki živijo neposredno ob državni cesti Rimske Toplice - Radeče, zaradi vse gostejšega tovornega prometa skozi njihov kraj že nekaj časa zahtevajo ureditev tamkajšnje uničene ceste. Ker njihove zahteve po začasni prepovedi tovornega prometa doslej niso bile izpolnjene, razmišljajo tudi o zapori ceste.

Predsednik krajevne skupnosti Janez Krivec je dejal, da sam sicer ni pristaš cestnih zapor, vendar pa očitno veliko drugih možnosti ni ostalo. "Morda se nas bo dobilo kakšnih 50 ali 100 krajanov in bomo pol ure večkrat počasi prečkali naš prehod za pešce. S tem bomo hitro ustavili promet na cesti," je dejal predsednik Krivec, ki je pripravljen počakati še do konca dopustniškega obdobja.

Ne spreglejte