Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
12.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 12.39

8 let

Vrhovno sodišče razveljavilo sodbo v primeru Zalar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vrhovno sodišče je razveljavilo sodbo upravnega sodišča s katero naj bi minister Šturm pri imenovanju predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani ravnal nezakonito in diskriminatorno.

Ministrstvo za pravosodje je odločitev vrhovnega sodišča, ki je s sklepom 23. junija ugodilo pritožbi ministrstva kot tožene stranke v upravnem sporu zaradi imenovanja predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani zoper sodbo in sklep upravnega sodišča, prejelo v ponedeljek. Vrhovno sodišče je po Šturmovih besedah zadevo vrnilo upravnemu sodišču v ponovno odločanje. "S tem je pritrdilo stališču ministrstva za pravosodje, da je v zadevi kljub drugačnemu (nepravilnemu) pravnemu pouku možna in dopustna pritožba," je med drugim dejal minister. Ministrstvo za pravosodje je 12. decembra lani vložilo pritožbo zoper sodbo upravnega sodišča z dne 26. november 2007 v upravnem sporu Aleš Zalar proti RS zaradi imenovanja predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Razpisana bi morala biti glavna obravnava

Vrhovno sodišče po ministrovih besedah v sklepu navaja, da upravno sodišče ni ravnalo pravilno, ker je uporabilo zakon o uresničevanju načela enakega obravnavanja vključno z novelo zakona, ki pa je bila uveljavljena 17. julija 2007, sporna odločba pa je bila izdana že dne 30. junija 2007. Prav tako je zmotno uporabilo materialnopravne določbe glede dokazovanja dejstev, iz katerih naj bi izhajala domneva diskriminacije pri izbiri, saj dokazanih dejstev, iz katerih naj bi izhajala domneva diskriminacije, ni navedlo in je v tem delu pavšalno povzelo tožnikove navedbe, je pojasnil.

"Glede teh dejstev bi moralo sodišče razpisati glavno obravnavo, kar pa ni storilo. To pa predstavlja bistveno kršitev določb postopka v upravnem sporu, zaradi katere je bilo potrebno izpodbijano sodbo razveljaviti," je prepričan Šturm.

Opredeliti pojem "prepričanje"

V ponovljenem postopku bo moralo upravno sodišče po ministrovih besedah opredeliti pojem "prepričanje" in kako ga tožnik zatrjuje. "Presoditi bo moralo, ali so zatrjevane okoliščine oziroma dejstva takšne, da kažejo na diskriminacijo na podlagi prepričanja. Napraviti bo moralo sklep, ali je bil tožnik glede na okoliščine diskriminiran ali ne," je še navedel.

Šturm: Zahteve po mojem odstopu neupravičene "Ker sodba upravnega sodišča, s katero naj bi minister za pravosodje pri imenovanju predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani ravnal diskriminatorno do nekdanjega predsednika tega sodišča Aleša Zalarja in nezakonito, ni bila pravnomočna in je sedaj v celoti razveljavljena, so neupravičene in tendenciozne vse kritike in pozivi k odstopu ministra za pravosodje," je še poudaril Šturm.

Zalar napovedal vložitev ustavne pritožbe

Predsednik odbora LDS za pravosodje Aleš Zalar je pojasnil, da bo vložil ustavno pritožbo zoper sklep vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo sodbo upravnega sodišča. Po Zalarjevem mnenju je sklep vrhovnega sodišča nezakonit.

Zalar je na novinarski konferenci zatrdil, da je ustavno sodišče v svoji odločbi z dne 12. junija zapisalo, da ni pritožb v upravnem sporu. Ob tem se je Zalar vprašal, zakaj vrhovno sodišče v svojem sklepu z dne 23. junija ni upoštevalo omenjene odločbe ustavnega sodišča, ampak je razveljavilo sodbo upravnega sodišča in vrnilo zadevo v novo sojenje.

Ne spreglejte