Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 5. 2024,
6.19

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

vlada direktor plače javni sektor pogajanja

Petek, 10. 5. 2024, 6.19

1 teden, 3 dni

Vladna stran bo sindikatom predstavila predlog za dvig plač direktorjev v javnem sektorju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
pogajanja, vlada, sindikati javnega sektorja 18.12.2023 | Kot je v četrtek poročal Večer, želi vlada plače funkcionarjev in direktorjev v javnem sektorju s plačno reformo bistveno izboljšati. V povprečju naj bi se dvignile za dobrih štirideset odstotkov, najnižji predviden dvig je 17-odstoten, najvišji sega čez 60 odstotkov. | Foto STA

Kot je v četrtek poročal Večer, želi vlada plače funkcionarjev in direktorjev v javnem sektorju s plačno reformo bistveno izboljšati. V povprečju naj bi se dvignile za dobrih štirideset odstotkov, najnižji predviden dvig je 17-odstoten, najvišji sega čez 60 odstotkov.

Foto: STA

V okviru pogajanj o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju in odpravi plačnih nesorazmerij bo danes, po slabem mesecu dni, znova srečanje na krovni ravni. Pregledali bodo, kako so v vmesnem času potekala stebrna pogajanja in usklajevanja po delovnih skupinah. Vladna stran pa bo predstavila predlog uvrstitev plač direktorjev v javnem sektorju.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov Jakob Počivavšek pravi, da se zadeve po malem premikajo, a na nobenih od pogajanj za nove plačne stebre še niso tako daleč, da bi jih lahko zaključili.

Še vedno so na primer nezadovoljni sindikati državne uprave, ki med drugim zastopajo državne uradnike, policiste in vojake. Medtem glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj pravi, da je na sredinih stebrnih pogajanjih za izobraževanje, kulturo in znanost vladna stran prišla s "približevalnim predlogom, ki si zasluži to ime", a dodaja, da to "še ni polje, v katerem bi lahko razmišljali o dogovoru".

Ob tem pa Štrukelj, ki v pogajanjih vodi pogajalsko skupino Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), poudarja, da bodo v konfederaciji vztrajali, da se pogajanja zaključijo v okviru stebrov, in ne pristajajo, da bi ta pogajanja prekinili in jih nadaljevali na krovni ravni.

Na potek pogajanj pa ob tem utegne vplivati tudi vladni predlog uvrstitve direktorjev v javnem sektorju na novo plačno lestvico, ki ga bo vladna stran sindikatom predstavila danes. Plače direktorjev in funkcionarjev sicer niso del pogajalskega procesa s sindikati, a je pričakovati, da se bodo sindikati v svojih plačnih zahtevah sklicevali tudi na predlagane izboljšave direktorskih in funkcionarskih plač.

Javni sektor
Novice Vlada in sindikati v intenziviranje pogajanj na ravni plačnih stebrov
Denar
Novice Ureditev plačnih nesorazmerij: vladna stran in sindikati javnega sektorja ostajajo neusklajeni
Vlada in javni sektor
Novice Nadaljujejo se krovna pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja
Robert Golob, Klemen Boštjančič
Novice Vlada bi za prenovo plačne reforme v javnem sektorju namenila 1,3 milijarde evrov
Klemen Boštjančič
Novice Boštjančič po pogajanjih: Poti do tega cilja je več #video
Jakob Počivavšek
Novice Vladna stran s predlogi za razmislek o finančno bolj vzdržnih rešitvah pri plačni reformi
Ne spreglejte