Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2013,
11.12

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zujf veterani

Četrtek, 4. 7. 2013, 11.12

4 leta, 8 mesecev

Večina koalicije podpira veteransko novelo Zujfa, opozicija jo bo še preučila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
PS, SD in DeSUS podpirajo novelo Zujfa, ki bi vsem vojnim veteranom leto po tistem, ko bo gospodarska rast višja od 2,5 odstotka BDP, vrnila pravico do dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Opozicija bo novelo še preučila, a v SLS in NSi načeloma ne nasprotujejo, da bi se ob gospodarskem okrevanju ta dodatek vrnil.

V poslanski skupini PS so spomnili, da so še kot opozicija skupaj s SD želeli sprejeti podobno novelo, a takratna koalicija ni sledila njihovim prizadevanjem. Zato je po njihovi oceni toliko bolj spodbudna odločitev zvez vojnih veteranov za popravo zakona.

PS: Uveljavitev zakona nesorazmerno in trajno posegla v pridobljene pravice Kot so poudarili v PS, je namreč lanska uveljavitev zakona z uravnoteženje javnih financ (Zujf) nesorazmerno in trajno posegla v pridobljene pravice vojnih veteranov, ki se jim pravica do plačila premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja od 1. januarja letos zagotavlja le še selektivno, torej ob izpolnjevanju starostnega pogoja oziroma dopolnjenih 55 letih ter pogojev za pridobitev veteranskega dodatka. Šlo je za edino materialno pravico, ki jim jo je država priznala zaradi njihovega lastnega prispevka v obrambi domovine, so še navedli v največji koalicijski stranki.

Vodja poslancev SD Matjaž Han pa je pojasnil, da bodo predlog novele podprli in si prizadevali, da bo tokrat sprejeta. Čeprav po njegovih besedah ni pomemben predlagatelj, ampak vsebina, je izrazil razočaranje, da "ti ljudje, ki so to vložili, niso potrkali na vrata poslanske skupine SD", ki bi tako lahko sodelovala v procesu. Isto novelo sta namreč SD in PS predlagali v sodelovanju z obema zvezama.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je za STA zapisal, da novelo podpira, predsednik DL Gregor Virant pa je pojasnil, da bodo novelo še preučili.

V največji opozicijski stranki SDS novele za zdaj ne želijo komentirati.

Prevc: Ali je enoletna rast BDP za 2,5 odstotka že realen pokazatelj tovrstnega okrevanja? Poslanci SLS besedila vložene novele sicer še niso prejeli, a kot so navedli, nikakor ne nasprotujejo temu, da bi se v prihodnosti oziroma ko bi se nakazal stabilen ter večletni trend gospodarskega okrevanja Slovenije ta dodatek vrnil vsem veteranom. Se pa ob tem po oceni vodje poslancev SLS Mihaela Prevca postavlja vprašanje, ali je enoletna rast BDP za 2,5 odstotka že realen pokazatelj tovrstnega okrevanja. Tako se bodo o dokončni podpori noveli odločali po podrobni preučitvi.

Tudi poslanska skupina NSi novele še ni uradno obravnavala, se pa vodji poslancev Mateju Toninu zdi pošteno, da se ljudem, ki so sodelovali v vojni za Slovenijo, "na nek način zahvalimo". Predlagane rešitve bi po njegovi oceni utegnile biti sprejemljive za poslansko skupino NSi, saj trenutno oziroma neposredno ne bodo imele nobenih finančnih posledic. Hkrati pa bo država imela neko obvezo do teh veteranov, ko bodo razmere boljše, je dejal.

Ne spreglejte