Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2019,
12.29

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Vlasta Nussdorfer Varuh človekovih pravic

Sreda, 20. 2. 2019, 12.29

5 let, 3 mesece

Varuhinja človekovih pravic okrcala vlado in državni zbor #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Varuhinja Vlasta Nussdorfer, ki je danes na zadnji novinarski konferenci pred koncem svojega šestletnega mandata predstavila poročilo varuha za lani in pregled upoštevanja njegovih priporočil v šestih letih, je opozorila, da sta za uresničitev priporočil odgovorna vlada in državni zbor. A se po njenih besedah pravočasno ne odzivata niti na ustavne odločbe.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je opozorila, da vlada in državni zbor ne pripravita ustreznih rešitev še pred potekom roka za odpravo protiustavnosti. Več kot deset odločb ustavnega sodišča po njenih besedah ostaja nespoštovanih. Med njimi jih je nekaj, ki so bile sprejete tudi na podlagi varuhovega predloga. "Gre za hudo kršitev načel pravne države," je poudarila.

Varuh je v njenem mandatu vložil devet zahtev za oceno ustavnosti. Z njimi je med drugim uspel dokazati, da je zakon za uravnoteženje javnih financ arbitrarno znižal pokojnine. Prav tako je bil uspešen pri utemeljitvi, da morajo občine še naprej s subvencijami pomagati socialno šibkejšim, ki tudi zaradi pomanjkanja neprofitnih stanovanj živijo v tržnih in hišniških stanovanjih.

begunci, vlak
Novice Varuh človekovih pravic ni mogel potrditi ali zavrniti očitkov o nezakonitem zavračanju migrantov

Država mora nadalje po ustavni odločbi samozaposlenim obračunavati realen in ne fiktiven dohodek, če zaprosijo denimo za znižano plačilo vrtca ali drugo socialno pravico iz javnih sredstev. Prav tako je varuh uspel z zahtevama, da uklonilni zapor ni več veljaven institut v sistemu in da se je uveljavila posebna hramba arhivov psihiatričnih bolnišnic.

Državni zbor je v petih letih vsem institucijam in funkcionarjem priporočil, naj upoštevajo vseh 487 varuhovih priporočil, od katerih je bilo uresničenih dve tretjini. Z letnim poročilom za leto 2018 je varuh dodal 88 novih priporočil.

Izvršna oblast mora priporočila uresničiti, državni zbor pa ima pri tem nadzorno funkcijo

Pri vprašanju, katera priporočila niso uresničena in zakaj, se moramo vprašati tudi, kdo je za to odgovoren, je izpostavila Nussdorferjeva. Varuh je svoje delo po njenih besedah opravil s tem, da je na nepravilnosti in kršitve opozoril. Izvršna oblast mora priporočila uresničiti, državni zbor pa ima pri tem nadzorno funkcijo, je spomnila. "Očitno ni dovolj zgolj sprejeti priporočila vsem organom, naj upoštevajo in uresničijo varuhova priporočila. Državni zbor mora spremljati, ali se njegovo priporočilo tudi uresničuje," je pozvala.

Novice S stavbe, v kateri imata sedež Varuh človekovih pravic in KPK, odpada fasada #video

Nussdorferjeva, ki se ji mandat izteče 23. februarja, ugotavlja, da je varuh postal prepoznavna ustanova. Pohvalila pa je tudi vlado pod vodstvom Mira Cerarja, ki je na poročilo varuha za leto 2017 napisala dobro odzivno poročilo. Tudi obeti v mandatu aktualne vlade so po njeni oceni dobri.

V petek bo posle predala novoimenovanemu varuhu Petru Svetini, sama pa si bo vzela daljši dopust, je dejala.

Varuhinja predsednikoma DZ in vlade predala poročilo o delu za lani

Varuhinja je predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu predala poročilo varuha za lani ter pregled uresničevanja priporočil za šestletno obdobje. Nussdorferjeva je dejala, da del priporočil, ki jih varuh ponavlja iz leta v leto, ostaja neuresničen, a zadeve se počasi premikajo na bolje.

Kot je izjavi po srečanju z varuhinjo povedal Židan, ga je varuhinja seznanila, da je približno tretjina priporočil takšnih, kjer se posamezni resorji še trmasto upirajo, da bi jim prisluhnili. Ga je pa razveselila informacija, da tudi na teh področjih varuhinja in njen urad pričakujejo in opažajo premike na bolje.

Izrazil je tudi zadovoljstvo ob torkovem odprtju enote za intenzivno otroško in adolescentno psihiatrijo na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana in se pri tem varuhinji, ki je med svojim mandatom pogosto opozarjala na nujnost odprtja ločenega oddelka za mlade, zahvalil za njena prizadevanja na tem področju. Nussdorferjevi pa je pri njeni nadaljnji karieri zaželel vse dobro.

Nussdorferjeva je ugotovitve iz poročil danes predstavila na novinarski konferenci, popoldne jih je predala še predsedniku vlade Marjanu Šarcu. Kot je vlada zapisala na Facebooku, se je premier varuhinji ob tej priložnosti zahvalil za opravljeno delo v njenem šestletnem mandatu.

pedopsihiatrija pedopsihiater bolnišnica psihiatrija otroci
Novice Po letih načrtovanja odprli oddelek za pedopsihiatrično obravnavo otrok
Ne spreglejte