Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2008,
19.28

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2008, 19.28

8 let, 1 mesec

V ljubljanski univerzi menijo, da jih vlada sili k protizakonitemu ravnanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Univerza v Ljubljani (UL) je v poletnih mesecih pripravila vse potrebno za začetek izvajanja novega zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

UL ni prejela potrebnih namenskih sredstev

Kljub temu, da zakon o sistemu plač v javnem sektorju jasno pravi, da bi ob prvem mesecu odprave nesorazmerij morali proračunski uporabniki dobiti dodatna namenska sredstva za odpravo teh nesorazmerij, se to kljub večkratnim pozivom UL ni zgodilo. Za izplačilo plač po novem sistemu in odpravo nesorazmerij ljubljanska univerza potrebuje dodatnih 2,2 milijona evrov, nato pa približno 600.000 evrov oziroma 4,67 odstotka na mesečni ravni več.

"Vlada sili UL v kršitev zakona"

V UL opozarjajo, da na ta način vlada ne omogoča izvajanje zakona in sili univerzo v njegovo kršitev. Ob tem spominjajo, da so slovenske univerze oz. v njihovem imenu ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo v zadnjih dveh letih namesto večjih sredstev za študijsko dejavnost del teh sredstev namenjale za oblikovanje namenskih sredstev za odpravo plačnih nesorazmerij. "Zato smo prejemali manj denarja v zadnjih dveh letih. In bili smo zavedeni," zatrjujejo.

Univerza med 500 najboljšimi na svetu

V UL poudarjajo, da je tak način obravnave univerze, ki se je že tretje leto zapored uvrstila med 500 najboljših univerz na svetu po šanghajski lestvici, nesprejemljiv in kaže na nerazumevanje države do prizadevanj njihovega profesorskega zbora za znanstveno-raziskovalno odličnost. Ocenjevalci so ljubljansko univerzo uvrstili v kakovostni razred med 402 in 503 mestom izmed 20.000 univerz iz celega sveta.

Kot navajajo, so sledili navodilom države, vendar so zdaj na UL prisiljeni ravnati različno. Nekatere članice bodo izplačilo po novem prestavile na mesec, ko bodo zagotovljena tudi sredstva. Druge bodo šle na izplačilo po novem za avgust brez poračuna za nazaj. Tiste, ki imajo dovolj likvidnih sredstev, pa bodo izvedle poravnavo v tem mesecu, kar pomeni, da bodo morale nenamensko porabiti sredstva in se odpovedati drugim nalogam.

UL delovanje vlade ocenjuje kot neresno

Vlada, menijo na univerzi, od njih zahteva realizacijo zakona, kljub temu, da je prav ta zakon obljubil namenska sredstva za njegovo izvedbo.

UL delovanje vlade ocenjuje kot neresno, saj so bili šele v petek tj. na dan začetka izvajanja zakona prvič formalno pozvani, da jim sporočijo, koliko denarja potrebujejo. Na ta način jim je, kot še poudarjajo v sporočilu za javnost, onemogočeno spoštovanje zakona in zagotavljanje pravičnih plač zaposlenim.

Ne spreglejte