Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 5. 2024,
12.49

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Zveza društev upokojencev Slovenije Ministrstvo za solidarno prihodnost starostniki pomoč starost Telekom Slovenije e-oskrba

Sreda, 8. 5. 2024, 12.49

1 teden, 4 dni

V dveh letih projekta E-oskrba nujno pomoč prejelo več kot 400 uporabnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
starostnik | Doslej je na podlagi več kot 40 tisoč sproženih klicev in alarmov pomoč prejelo prek 400 uporabnikov.   | Foto Shutterstock

Doslej je na podlagi več kot 40 tisoč sproženih klicev in alarmov pomoč prejelo prek 400 uporabnikov.

Foto: Shutterstock

Telekom Slovenije je danes v Celju predstavil pilotni projekt E-oskrbe na daljavo, ki poteka od aprila leta 2022 pa do konca junija prihodnje leto. Kot je povedal vodja projekta Peter Pustatičnik, je bilo v zadnjih dveh letih v projektu sproženih 40.227 klicev in samodejnih alarmov. Nujno medicinsko pomoč pa je prejelo 407 uporabnikov.

Po njegovih besedah so 3189 uporabnikom organizirali pomoč svojcev, 464 uporabnikov pa je pomoč potrebovalo zaradi padca in niso mogli sami vstati. Zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja je pomoč potrebovalo 306 uporabnikov.

Projekt E-oskrba, ki ga vodi ministrstvo za solidarno prihodnost, uporabnikom omogoča, da so bolj pogumni in lahko dlje samostojno živijo v svojih domovih, je ocenil Pustatičnik. 

Uporabnik prejme tudi senzor za padec, ki zazna spremembo višine, in se potem klic v asistenčni center sproži samodejno. | Foto: Shutterstock Uporabnik prejme tudi senzor za padec, ki zazna spremembo višine, in se potem klic v asistenčni center sproži samodejno. Foto: Shutterstock Namen projekta je zagotoviti starejšim, kronično bolnim in invalidom višjo kakovost življenja in čim daljše samostojno bivanje v domačem okolju, razbremeniti družine v stalni skrbi za njihove svojce, posledično pa tudi kronično prepolne in kadrovsko podhranjene institucionalno varstvene ustanove.

Pomoč je na voljo vse dni v tednu

Storitev E-oskrba omogoča enostaven klic na pomoč s pritiskom na gumb na zapestnici v primeru padca ali slabosti in takojšnjo organizacijo ustrezne pomoči strokovno usposobljenega asistenčnega centra 24 ur na dan.

Na razpisu omenjenega ministrstva je bil za izvedbo projekta izbran Telekom Slovenije skupaj s partnerjem Zvezo društev upokojencev Slovenije. Vsem uporabnikom Telekom tako brezplačno zagotavlja varovalni telefon z gumbom za klic na pomoč, zapestnico z gumbom za pomoč, mobilni detektor gibanja na obesku za klic za pomoč, SIM-kartico z neposredno povezavo v asistenčni center in vzdrževanje ter servisiranje opreme.

nasmejani starejši
Novice Gumb, ki ohranja samostojnost in varnost seniorjev

Uporabnik prejme tudi senzor za padec, ki zazna spremembo višine, in se potem klic v asistenčni center sproži samodejno.

Pustatičnik je dejal, da je trenutno v projekt, ki bo od julija prihodnje leto del dolgotrajne oskrbe na podlagi zakona, vključenih okoli 5500 uporabnikov, konec leta pa bo na voljo še tri tisoč mest.

Projekt E-oskrba, ki ga vodi ministrstvo za solidarno prihodnost, uporabnikom omogoča, da so bolj pogumni in lahko dlje samostojno živijo v svojih domovih, je ocenil vodja projekta Peter Pustatičnik.  | Foto: Shutterstock Projekt E-oskrba, ki ga vodi ministrstvo za solidarno prihodnost, uporabnikom omogoča, da so bolj pogumni in lahko dlje samostojno živijo v svojih domovih, je ocenil vodja projekta Peter Pustatičnik.  Foto: Shutterstock

e-oskrba
Novice E-oskrba Telekoma Slovenije upravičencem brezplačno še poldrugo leto
Tiskovna konferenca, Eoskrba Telekom Slovenije. Peter Pustatičnik Luka Omladič Vera Pečnik
Novice Državni sekretar Omladič: E-oskrba naj postane pravica, ki izhaja iz zavarovanja
Ne spreglejte