Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
12.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 12.01

8 let

Ustavno sodišče zavrnilo Kosa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ustavno sodišče je znova zavrglo pobudo o ustavnosti pravilnika komisije DZ po zakonu o preprečevanju korupcije, ki jo je vložil predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos.

Parlamentarna komisija s poslovnikom podrobneje uredi način svojega dela, za vprašanja, ki z njim niso urejena, pa se uporablja poslovnik državnega zbora, piše v obrazložitvi sklepa ustavnega sodišča. Ob tem so zapisali, da so razmerja med komisijo za preprečevanje korupcije in državnozborsko komisijo urejena z zakonom o preprečevanju korupcije. Parlamentarna komisija ima pooblastilo, da s svojim poslovnikom uredi le način svojega dela, nima pa pooblastila za urejanje razmerij, ki so urejena z zakonom, poudarja ustavno sodišče. Pobudo o ustavni presoji vložil Drago Kos Pobudo o presoji ustavnosti je konec lanskega oktobra vložil predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos, ki je hkrati predlagal začasno zadržanje izvajanja omenjenih dopolnitev poslovnika. Sicer je protikorupcijska komisija že julija sprožila pobudo za ustavno presojo dopolnila, vendar je bila tudi takrat zaradi pomanjkanja pravnega interesa zavržena. Po stališču ustavnega sodišča imajo namreč pravni interes lahko samo fizične osebe. Zato je nato Kos sam kot predsednik komisije podal pobudo o presoji ustavnosti poslovnika.

US: Kos kot predsednik komisije nima samostojnih pristojnosti

Ustavno sodišče je v tokratni obrazložitvi zapisalo, da Kos kot predsednik komisije nima samostojnih oziroma svojih lastnih pristojnosti, ampak naloge, katerih cilj je zagotoviti delovanje in s tem izvrševanje pristojnosti državnega organa. Zato predsednik komisije kot izvajalec pristojnosti organa ne more imeti več pravic ali drugačne pravice kot sam organ. Ustavno sodišče je zato pobudo zavrglo.

Kos: To je napd na neodvisnost dela komisije Konec maja je komisija po zakonu o preprečevanju korupcije, ki jo vodi poslanec SDS Branko Marinič, na zaprti seji sprejela spremembe poslovnika, po katerih bi ji morala protikorupcijska komisija vsak mesec poročati o svojem delu. Poročilo bi moralo vsebovati kratko navedbo sumov korupcije, navedbo faze, v kateri je posamična obravnavana prijava in tudi odločitve, ki jih je ob tem sprejela Kosova komisija.

Takšna sprememba poslovnika za Kosa predstavlja napad na neodvisnost dela komisije za preprečevanje korupcije, zato je Kos konec oktobra vložil pobudo za presojo ustavnosti omenjenih dopolnitev poslovnika državnozborske komisije. Kos namreč meni, da je Mariničeva komisija svoj pravilnik dopolnila s ciljem priti do občutljivih podatkov, ki bi omogočili posameznim politikom, da se izognejo odgovornosti za storjena dejanja.

Ne spreglejte