Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 12. 2007,
15.50

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 28. 12. 2007, 15.50

8 let, 1 mesec

Türk za Mladino: V Sloveniji se zavezništva ne sklepajo zlahka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska politika ni drugačna zaradi grobosti, ampak zaradi globine delitev, ostrine delitev in seveda trajanja delitev.

V Sloveniji se zavezništva ne sklepajo zlahka in hitro, tudi ne spreminjajo se pogosto, je v pogovoru za današnjo Mladino dejal predsednik republike Danilo Türka, ki je med drugim spregovoril o zrelosti slovenske politike, o delitvah, o vladi in njenih viharjih, o Janezu Drnovšku in o slovenskem predsedovanju EU glede kosovskega vprašanja. Novi predsednik republike Danilo Türk politiko dojema kot poslanstvo. Nikjer se v politiko sicer ne vstopa kot v kakšen drug poklic. Človek, ki gre v politiko, bi moral videti v svojem početju poslanstvo, meni Türk, ki si težko predstavlja, da bi bile volitve v celoti protest proti aktualni oblasti. To po njegovem preprosto ne drži in je daleč od resnice. "Zaradi poteka kampanje in načina, kako so se volivke in volivci na koncu odločili, danes vemo, da dokončna izbira ni bila le protest, ampak da je bila v pomembnem delu zavestna izbira," je poudaril novoizvoljeni predsednik republike.

Politika ga je vedno zanimala, saj nikoli ni bil "nepolitičen človek, ki bi se želel izločiti iz političnega procesa". A politike, kot pravi, ne dojema kot usodo. Če mu ne bi bila ponujena priložnost, da kandidira za predsednika republike, bi živel naprej kot profesor. Ni tudi človek, ki bi mislil, da je vsak politični angažma smotrn. Pred dobrim letom je Türk prav zato zavrnil predlog, da bi kandidiral za župana mesta Ljubljane. Meni pa, da lahko kot predsednik republike nekaj prispeva k razvoju Slovenije - z etično držo in z vsebino, ki temelji na mednarodnih izkušnjah.

"Ideologija je pri nas na slabem glasu že nekaj desetletij" Predsednik republike sicer ocenjuje, da je ideologija pri nas na slabem glasu že nekaj desetletij. "Zaradi tega ljudje neradi sebe in svoja prepričanja opredeljujejo v ideoloških kategorijah. Poleg tega je tudi res, da je čas jasnih ideoloških opredelitev minil. Danes je tudi v politiki gneča predvsem na sredini in zaradi tega tudi ideološke definicije niso več tako primerne, kot so bile nekoč," je opozoril.

"Dogodki, pred in med vojno ter po njej, so pustili sledove, ki jih še danes čutimo"

Odnos do druge svetovne vojne se mu zdi zelo slovenski fenomen. Vse, kar je povedal o politiki, ki gre vse bolj na sredino, velja na splošno v Evropi. Za Slovenijo pa misli, da so prav delitve in njihova globina, ki izhajajo iz druge svetovne vojne, tiste, ki imajo močan vpliv. "Ta vojna in z njo povezani dogodki, pred in med vojno ter po njej, so pustili sledove, ki jih še danes čutimo. To ni dobro," meni predsednik republike Danilo Türk in dodaja, da je v Sloveniji veliko obnavljanja zgodovine z jasno ambicijo: vplivati na tekoče politično dogajanje.

Mandata ne začenja s tihim, tlečim sporom z izvršno oblastjo Novi predsednik republike meni, da mandata ne začenja s tihim, tlečim sporom z izvršno oblastjo. Nasprotno, pravi, je v začetku razprave z izvršno oblastjo, saj je predsednik republike nekako bliže izvršni kot pa zakonodajni ali sodni oblasti. Je pa izrazil zaskrbljenost spričo peticije, ki jo je podpisalo veliko ljudi, ki delajo v medijih. "Če toliko ljudi napiše peticijo in se sprašuje o cenzuri, je to resno vprašanje. In o tem vprašanju bi bilo treba razpravljati že veliko prej," pravi Türk, ki pogreša resno in tehtno civilnodružbeno razpravo, v kateri bi se slišali vsi argumenti.

Glede razprave o zaupnici vladi: Gre bolj za vihar v kozarcu vode

Predsednik republike je prepričan, da v tujini ni nastala vznemirjenost zaradi razprave o zaupnici vladi. In tudi sam je ocenil, da "gre bolj za vihar v kozarcu vode". Vlada ima navsezadnje solidno večino v parlamentu in zato postavljeno vprašanje o zaupnici sploh ni težko vprašanje, zato v vsakem trenutku brez težav dobi zaupnico, kar se je po Türkovih besedah tudi potrdilo.

Srečanje z Drnovškom je na Türka pustilo globok vtis Srečanje in neformalni pogovor z bivšim predsednikom Janezom Drnovškom pred dvema tednoma je na Türka pustilo globok vtis. Drnovšek se je po njegovem mnenju ponovno pokazal kot državnik, ki zelo globoko razmišlja o Sloveniji, mednarodnih odnosih in o svetovnih vprašanjih. Z njegovimi analizami, ocenami in nasveti je bil zadovoljen. Povedal mu je marsikaj, kar bo moral upoštevati pri izvrševanju predsedniške funkcije. "Ni politik v običajnem pomenu besede in ni politični profesionalec, ki bi razmišljal samo o politiki. Je osebnost, ki gleda na svet celovito, ki pa je večji del svojega političnega delovanja ravnal izrazito pragmatično," razmišlja predsednik republike.

"Nacionalni interes je tisto, o čemer lahko dosežemo v naši družbi konsenz"

V nadaljevanju je novoizvoljeni predsednik republike govoril tudi o nacionalnem interesu, ki je za njega tisto, "o čemer lahko dosežemo v naši družbi konsenz". Zanj je pri nacionalnem interesu najbolj zanimivo vprašanje mehanizmov, ki pripeljejo do konsenza.

Predsedujoča država EU pomaga oblikovati celovito in koherentno stališče do Kosova O slovenskem predsedovanju EU in velikem pričakovanju mednarodne skupnosti glede kosovskega vprašanja pa Türk pravi, da je Kosovo problem Evrope kot celote in zato ni mogoče pričakovati od Slovenije, da ga samostojno rešuje. Poleg tega Slovenija ne more imeti posredniške vloge v sporih na Balkanu, ker je preblizu in ker je delila zgodovino teh krajev. "Predsedujoča država ima prvenstveno nalogo, da pomaga Evropi oblikovati celovito in koherentno stališče do Kosova. Tu je težišče naše vloge," je v pogovoru za Mladino še ocenil predsednik republike Danilo Türk.

Ne spreglejte