Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 12. 2017,
13.34

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Mitja Bervar Milan Brglez Borut Pahor Miro Cerar arbitraža

Petek, 1. 12. 2017, 13.34

6 let, 5 mesecev

Štirje predsedniki o uveljavitvi arbitraže #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Štirje predsedniki so se na srečanju v predsedniški palači strinjali o pomembnosti soglasja v Sloveniji o tem, da se odločitev arbitražnega sodišča uveljavi ter da bo država pri tem ukrepala mirno in potrpežljivo, a odločno, je povedal predsednik republike Borut Pahor.

Video: Planet TV


Po Pahorjevih navedbah je dobro, da se vsi zavzemajo za uveljavitev arbitraže po mirni poti in z dialogom, ki je potreben in koristen. Tudi slovenska politika ima dolžnost, da si prizadeva uveljaviti arbitražni sporazum, vendar mora obenem paziti na svoj obraz pred mednarodno in domačo javnostjo, je dodal.

Predsednik republike, predsednik DZ Milan Brglez, premier Miro Cerar in predsednik DS Mitja Bervar so se tudi strinjali, da je odločitev Evropske komisije, da pomaga pri uveljavitvi sporazuma, za nas dobrodošla, in jo v tej luči tudi pozdravljajo.

 

A opozarjajo, da Slovenija, če se na hrvaški strani kljub obvezam ne bi nič premaknilo, ne more oklevati. Po Pahorjevih navedbah bo Slovenija ukrepala mirno in potrpežljivo, a odločno. Tako, da ne bi izzvali incidentov ali izvajali protiukrepov, ki bi zaostrili dobre medsosedske odnose in podporo mednarodne skupnosti, je poudaril. Dodal je, da bo verjetno treba, če ne bi bilo odziva, stopnjevati ukrepe za uveljavitev odločbe, ki bi lahko na neki točki pripeljali do stališča Hrvaške, da smo posegli v njihovo suverenost.

Tudi Cerar je v tej luči po srečanju povedal, da procesi za uveljavitev arbitražnega sporazuma potekajo. Tudi sam si prizadeva za dialog, je dejal, čeprav ugotavlja, da za zdaj pri tem niso uspešni, saj hrvaška stran še vedno zavrača uveljavitev sporazuma.

A je Cerar poudaril pomen vztrajanja pri uveljavitvi odločitve arbitražnega sodišča. Odstop od tega principa po njegovem mnenju ne bi pomenil le kršitve mednarodnega prava, ampak tudi ne bi bil v interesu Slovenije. "Če bi se odpirala nova vprašanja, bi bilo to za nas slabše, in tega ne bom dopustil," je zagotovil.

Ne spreglejte