Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 10. 2011,
11.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 10. 2011, 11.56

8 let

Šteiner: Vojaško in obrambno sodelovanje z ZDA je zelo dobro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alojz Šteiner se je udeležil slovesnosti ob primopredaji dolžnosti načelnika štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA v oporišču Fort Myers.

Alojz Šteiner se je dosedanjemu načelniku štaba združenih poveljstev admiralu Mikeu Mullenu zahvalil za sodelovanje in podporo, njegovemu nasledniku, generalu Martinu Dempseyju pa je izrazil željo, da bi bilo sodelovanje še naprej plodno. V pogovoru je slovensko-ameriške odnose na vojaškem in obrambnem področju označil za tradicionalno zelo dobre in pestre. Na slovesnost od primopredaji dolžnosti so bili povabljeni načelniki generalštabov članic zveze Nato in tudi drugih partnerskih držav. Dvodnevni delovni obisk Šteiner bo v okviru dvodnevnega delovnega obiska v ZDA obiskal tudi predstavnika Slovenije pri Združenem poveljstvu za transformacijo zveze Nato in se seznanil z izzivi transformacije ter kako izpopolnjevati poveljstvo v prihodnje, ker se Natova poveljniška struktura spreminja oziroma krči. "Dvostransko sodelovanje, ki traja od leta 1993, je pomembno prispevalo k spreminjanju slovenske vojske in pridruževanju zvezi Nato," je dejal Šteiner in opisal to sodelovanje, pri čemer je na prvo mesto po pomenu postavil Mednarodno vojaško izobraževanje in urjenje (Imet). V okviru tega programa je Slovenija na primer lani poslala na šolanje v ZDA 106 vojakov, letos 102, prihodnje leto pa zaradi varčevanja 91.

Slovenski vojaki v Afganistanu do prihodnjega leta Sodelovanje v okviru programa vojska-vojski poteka prek nacionalne garde Kolorada, s katero slovenska vojska sodeluje tudi v Afganistanu, kjer so Američani v sestavi slovenskega kontingenta. "Sklep vlade je, da bi se moralo to sodelovanje končati prihodnje leto, torej z našim 17. kontingentom," je dejal Šteiner.

27 milijonov dolarjev pomoči Sloveniji Omenil je tudi programa "Foreign military sales" (FMS) in "Foreign military financing" (FMF), pri čemer je dejal, da je Slovenija v letih 1996 do 2010 dobila za 27 milijonov dolarjev razne pomoči, tudi na področju nadzora zračnega prostora, informacijskih sredstev in rezervnih delov.

Skupne vaje in usposabljanja Slovenska in ameriška vojska imata tudi skupne vaje in usposabljanja na poligonih v Nemčiji ali Sloveniji oziroma v ZDA. Potekajo tudi vaje na področju zaščite, reševanja in podobno.

Slovenija dejavna tudi v pobudi proti terorizmu Šteiner je omenil, da Slovenija dejavno sodeluje v pobudi proti terorizmu, v regiji JV Evrope pa pomaga pri promociji stabilnosti.

"Američani prispevajo vire, mi pomagamo pri povezovanju" "Skupaj z Američani smo nosilci programa Adriatic 5, kjer so povezani načelniki vojsk iz petih držav. Američani prispevajo vire, mi pomagamo pri povezovanju," je dejal Šteiner. Gre za balkanske države, ki so že članice zveze Nato ali pa so tik pred vrati (Hrvaška, Albanija, Makedonija, Črna gora ter Bosna in Hercegovina).

Ne spreglejte