Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 11. 2017,
12.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

4

Natisni članek

operacija kirurgija otroci UKC Ljubljana

Četrtek, 9. 11. 2017, 12.32

6 let, 6 mesecev

Starš bolnega otroka: Dovolj je laži o otroški srčni kirurgiji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

4

Operacija | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

"Edina rešitev je takojšnje zaprtje oz. ukinitev programa, saj ta hip nihče ni sposoben zagotavljati pogojev, ki so dobri za otroke, kar na koncu koncev dokazujejo tudi njihove interne komunikacije in dobljene številne bitke staršev na sodiščih v zadnjih mesecih," poudarja Mark Žitnik Strle, predsednik društva za zaščito pravic otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

Program otroške srčne kirurgije zapuščata še zadnja slovenska kirurga, ki sta se izobraževala v programu, je poročal POP TV. Kirurga naj bi kot glavni razlog za odhod navedla slabe medosebne odnose, saj otroškim kardiologom naj ne bi zaupala več in z njimi naj ne bi več mogla sodelovati. 

Video: Planet TV

Vlada razrešila tri člane sveta UKC

Vlada je medtem danes razrešila še tri predstavnike ustanovitelja v svetu UKC Ljubljana. Ministrica Milojka Kolar Celarc bo od članov sveta zahtevala, naj na nujni seji odločajo o odgovornosti vodstva za razmere na otroški kardiologiji. Premier Miro Cerar pa pričakuje, da se na čelo UKC Ljubljana imenujejo kompetentne in zaupanja vredne osebe.

"Kot predsednik vlade ne morem dovoliti, da bodo starši v strahu in ne bodo zaupali slovenskim zdravnikom," je po seji dejal premir Miro Cerar. Vlada bo tako ustanovila center za otroke in odrasle s prirojenimi srčnimi napakami. Vodilno vlogo bo prevzel priznani srčni kirurg Igor Gregorič.

"Potrebujemo kakovosten in samostojen program otroške kardiologije," je še povedal Cerar.

Premier Miro Cerar je na današnji seji predlagal razrešitev treh članov sveta UKC, ki ga je vlada sprejela. | Foto: STA , Premier Miro Cerar je na današnji seji predlagal razrešitev treh članov sveta UKC, ki ga je vlada sprejela. Foto: STA ,

Pfeiferjeva zanika slabe medosebne odnose

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer pravi, da so odnosi na kardiološkem oddelku pediatrične klinike homogeni in da delajo timsko. Tako po njenih navedbah tudi ne drži, da se otroški kirurgi, ki sodelujejo v programu otroške kirurgije, s kardiologi ne razumejo.

Čeprav Pfeiferjeva, kot trdi, o odstopih uradno ni obveščena, pa je dejala, da je prejela SMS-sporočilo, "v katerem so mi tisti, ki so govorili s konkretnim kirurgom, ki je najbolj napredoval v poučevanju, dejali, da to ni razlog". "Pač pa da je razlog, da se mu v tem času, ko je tri leta delal v programu, ni uspelo dovolj izobraziti, ker mu očitno nismo dali dovolj priložnosti," je dodala.

Že šest mesecev ni operiral otrok

Po naših neuradnih informacijah je razlog za odhod kirurgov, ki želita zapustiti program otroške srčne kirurgije, poleg slabih odnosov tudi zavedanje o neusposobljenosti za samostojno opravljanje otroških srčnih operacij, ki bi jih morala izvajati v okviru centra za zdravljenje otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami, katerega ustanovitev je pred kratkim napovedala vlada. 

Pfeiferjeva naj bi namreč politiko in javnost zavajala, da sta oba sposobna izvajati operacije, čeprav eden od obeh kirurgov že zadnjih šest mesecev ni operiral otrok, njegova kolegica pa je šele pred enim mesecem končala stažiranje.  

Pfeiferjevo smo prosili za odziv na očitke o zavajanju. Njen odgovor še čakamo.

"Starši smo vsak dan znova šokirani nad novimi in novimi odkritji"

"Ta dva odhoda, četudi se bo zaradi manipulacije vodstva kasneje izkazalo, da je ne bosta zares oddala, lahko razumem kot njun glasen krik na pomoč. Ne pozabimo, da se je od tega programa v zadnjih letih na tak ali drugačen način že poslovilo ogromno akterjev, ki so bili prikazani kot rušilci programa in da je v srčiki ostalo samo nekaj posameznikov, ki ta program v resnici uničujejo in rušijo od začetka. Zdaj razen rušilcev res ni nikogar več," pravi Mark Žitnik Strle, predsednik društva za zaščito pravic otrok s prirojenimi srčnimi napakami. 

Tristan Karol, sin Marka Žitnika Strleta, je bil rojen s hudo prirojeno srčno napako.  | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Tristan Karol, sin Marka Žitnika Strleta, je bil rojen s hudo prirojeno srčno napako. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

"Kaj danes po vseh teh letih ti akterji še lahko rečejo nam staršem, ki smo vsak dan znova šokirani nad novimi in novimi odkritji, ki dokazujejo, da program ni ne optimalen ne varen? Kdaj bomo vendarle naredili konec temu, da so naši otroci talci v njihovi vsemogočnosti in narcisoidnosti. Dovolj je laži o tem, da smo lahko varni in da naj zaupamo njihovi strokovnosti," je izpostavil in dodal:

"Edina rešitev je takojšnje zaprtje oz. ukinitev programa, saj ta hip nihče ni sposoben zagotavljati pogojev, ki so dobri za otroke, kar na koncu koncev dokazujejo tudi njihove interne komunikacije in dobljene številne bitke staršev na sodiščih v zadnjih mesecih."

V javnosti je v zadnjem obdobju najbolj odmevalo poročilo o smrti 37 dni starega dojenčka s prirojeno srčno napako oktobra 2015. V analizi primera je bilo ugotovljeno, da bi bilo smrt mogoče preprečiti, če bi se zdravniki pred diagnostičnim posegom, med katerim je umrl, bolj pripravili, izpostavlja pa tudi sistemske težave.

 

Ne spreglejte