Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2011,
16.13

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ministrica nadomestilo

Sreda, 4. 5. 2011, 16.13

1 leto, 5 mesecev

Služba obstaja, a tudi nadomestilo vabi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zdaj že nekdanja ministrica za lokalno samoupravo, Duša Trobec Bučan, je na tem položaju obstala le okoli 100 dni, a vendarle lahko 12 mesecev prejema polno nadomestilo ministrske plače.

Po svojem nepreklicnem odstopu je Trobec Bučanova sicer napovedala, da bo takoj začela iskati službo, a je pozneje vendarle zaprosila za nadomestilo ministrske plače. Nekdanji ministri sicer imajo tudi pravico v treh mesecih po prenehanju ministrske funkcije zaprositi za vrnitev na nekdanje delovno mesto ali drugo delovno mesto, ki ustreza vrsti in stopnji strokovne izobrazbe, do uveljavitve te pravice pa prejemajo prej omenjeno nadomestilo plače. Ta rok še ni potekel, saj je Trobec Bučanova opravljala ministrsko funkcijo med 11. januarjem in 21. aprilom.

Možnost je, obveznost ni Pravosodni minister Aleš Zalar je danes pojasnil, da na ministrstvu za pravosodje imajo možnost ustrezno zaposliti Trobec Bučanovo, a je obenem pojasnil, da ta ponudba ni bila obveznost ministrstva in da je odločitev o tem, ali se bo vrnila na svoje nekdanje delovno mesto, izključno stvar nekdanje ministrice. Dodal pa je tudi, da na pravosodnem ministrstvu zakon razumejo tako, da ji nadomestilo ne pripada, če se ne odloči izkoristiti te možnosti. Njegovo razumevanje je, da se pravica do nadomestila lahko realizira šele, če država ne more ponuditi nove zaposlitve.

Duša Trobec Bučan je pred imenovanjem na ministrsko mesto približno dva meseca opravljala dolžnost državne sekretarke v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, pred tem pa je bila 14 mesecev zaposlena na sekretarski ravni na ministrstvu za pravosodje. "Bila je zaposlena kot vodja sektorja za pravosodno upravo v okviru direktorata za pravosodno upravo," je pojasnil pravosodni minister Aleš Zalar. Njene naloge na tem ministrstvu so zajemale pravosoden nadzor notarjev, izvedencev, cenilcev, tudi imenovanja in razrešitve so bile v pristojnosti službe, ki jo je vodila.

Matematika je neizprosna Kot so nam pojasnili na ministrstvu za pravosodje, se delovno mesto, na katerega je bila razporejena Duša Trobec Bučan pred imenovanjem na mesto državne sekretarke, lahko opravlja z nazivi podsekretar ali sekretar, Trobec Bučanova pa ga je opravljala z nazivom sekretar in je bila uvrščena v 49. plačni razred. Za ta razred je po javnodostopnih podatkih osnovna kosmata (bruto) plača 3.127,95 evra.

Mesečnemu prejemku je sicer treba prišteti še dodatke, tudi na delovno dobo, in morebitne zneske zaradi davčnih olajšav (vzdrževani člani), a je seštevek zagotovo krepko manjši, kot je bila ministrska plača. Za delovno mesto minister je namreč izhodiščni 62. plačni razred z osnovno bruto plačo 5208,26 evra, Duša Trobec Bučan pa je kot ministrica aprila prejela skupaj 2.974,87 evra čistih mesečnih prejemkov.

Morda so prav te razlike razlog, da po besedah pravosodnega ministra Zalarja nekdanja ministrica Trobec Bučanova v kontaktih, ki jih je po svojem odstopu imela z njegovim ministrstvom, (še) ni izrazila zanimanja za zaposlitev.

Ne spreglejte